Знищена окупантами колонія в Оленівці, де утримують українських полонених / фото t.me/informnapalm

Військовий експерт Олег Жданов оцінив можливість організації рейду до місця утримання полонених захисників Маріуполя з метою їх звільнення та повернення на підконтрольну Україні територію.

За словами Жданова, селище Оленівка, в якому окупанти утримують у полоні "азовців", розташоване за 35 км від лінії фронту. Однак рейд туди не виглядає простим завданням.

"Не забувайте, що Оленівка знаходиться в Донецькій області і там проходить лінія оборони. Приблизно в тому районі ворог досі не може прорвати і зрушити з місця, там все залито в бетон", - пояснив експерт у своєму відеоблозі на Youtube.

Відео дня

За його словами, обійти цю лінію оборони на сьогодні не представляється можливим.

"Сьогодні картина з рейдом для звільнення наших в Оленівці буде виглядати точно так само, як похід на "Азовсталь". По-перше, ми покладемо дуже велику кількість людей. Друге, я не впевнений, що Оленівка вся не замінована і з підходом наших військ, які туди прорвуться, вона може бути просто підірвана разом з нашими військовополоненими. Тому, я вважаю, що на сьогоднішній день це питання військовим способом, на превеликий жаль, не вирішуване", - констатував він.

Жданов спрогнозував, що окупанти теж допускають такий варіант звільнення полонених, тому на наші війська там, ймовірно, чекає засідка.

Теракт в Оленівці - що відомо

У ніч на 29 липня на території колишньої виправної колонії в смт Оленівка на тимчасово окупованій території Донецької області прогримів вибух. В результаті було знищено будівлю, в якій утримувалися українські військовополонені, виведені з заводу "Азовсталь".

Відразу після вибуху Росія звинуватила ЗСУ в обстрілі виправної колонії. За даними російської сторони, загинули понад 50 українських захисників, кількість поранених невідома. Українські силові структури назвали вибух в Оленівці російським терористичним актом для приховування військових злочинів, дискредитації Збройних сил України, зриву поставок зброї.

2 серпня повідомлялося, що Україна досі не отримала офіційних відповідей від Росії щодо списків загиблих і поранених в результаті теракту на території окупованої Донеччини, а підстав довіряти опублікованим росіянами в інтернеті спискам немає.

Також, уповноважений ВР з прав людини повідомляв, що Росія готова повернути тіла вбитих в Оленівці українських військовополонених, але після закінчення "розслідування", але скільки саме часу знадобиться окупантам для "розслідування" не відомо.