21 грудня 2018 року Україна отримала перші два вертольоти компанії Airbus \ фото УНІАН

В Україну прибув третій вертоліт, придбаний в рамках контракту з французькою компанією Airbus Helicopters.

Читайте такожУкраїна отримала першу партію гелікоптерів компанії Airbus Helicopters для Нацгвардії та ДСНС

Як повідомили у Департаменті комунікації МВС, сьогодні на базу Спеціального авіаційного загону Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту ДСНС, що у Ніжині, прибув гелікоптер Н225 Super Puma. Він вже пройшов всі необхідні процедури розмитнення і готовий до використання рятувальниками. «Борт 53 - третій вертоліт Н225 Super Puma для системи авіабезпеки МВС України від Франції. У надскладних метеумовах: дощ, туман, низька хмарність, обмежена видимість - наш пілот успішно сів у Ніжині. Розширюємо авіазагін ДСНС», - сказав міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Своєю чергою, голова ДСНС Микола Чечоткін наголосив, що вертоліт Н225 може виконувати завдання в надскладних погодних умовах. «Ми бачимо, як реалізується проект між Францією й Україною із забезпечення авіацією підрозділів ДСНС України. Я дуже радий, що у нашому підрозділі ДСНС з'явився вже другий гелікоптер Н225. Він буде виконувати завдання щодо пошуку та порятунку, аеромедичної допомоги, гасіння пожеж й інші завдання за призначенням», - зазначив він.

За словами Чечоткіна, на базі авіаційного підрозділу ДСНС вже побудовані чотири ангари для зберігання нових гелікоптерів. Командир спеціального рятувального загону ДСНС Іван Коробка зауважив, що саме цей гелікоптер Н225 буде виконувати рятувальні та пошукові операції над морем та в горах.

У Департаменті зазначили, що гелікоптера Н225 здатен перевозити на своєму борту 24 особи.

Як повідомляв УНІАН, 7 червня Верховна Рада ратифікувала угоду між урядами України та Франції про закупівлю в кредит 55 вертольотів для створення Єдиної системи авіаційної безпеки та цивільного захисту МВС.

14 липня Україна та Франція підписали контракт на придбання 55 гелікоптерів Airbus Helicopters, вертольотами французького виробництва планується забезпечити ДСНС, Нацгвардію, Нацполіцію та Держприкордонслужбу. МВС планує отримати вертольоти трьох моделей – Н145, Н125 та Н225.

Основними завданнями вертолітних підрозділів МВС будуть: порятунок та громадський порядок, кримінальні розслідування, антитерористичні та спеціальні місії, охорона державного кордону й безпека на дорогах. Пілотів для системи авіаційної безпеки та цивільного захисту МВС готуватимуть у Кременчуцькому льотному коледжі. Крім того, українські фахівці проходитимуть курси спеціального навчання у Франції на базі освітніх центрів Airbus Helicopters.

Водночас у Ніжині буде розташований сервісний центр системи авіаційної безпеки МВС. Також один з регіональних центрів авіації МВС розміщуватиметься у Маріуполі.

21 грудня 2018 року Україна отримала перші два гелікоптери компанії Airbus Helicopters для потреб Національної гвардії та ДСНС.