Ілюстрація REUTERS

США значно посилили своє домінування в глобальних продажах зброї за останні кілька років, радикально збільшивши відрив від свого найближчого конкурента – Росії.

Про це пише Newsweek з посиланням на звіт Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру (SIPRI) щодо продажу озброєнь, який був оприлюднений сьогодні. Згідно з ним, на експорт американської зброї від 2014 до 2018 року припадало 36% від глобального продажу. Впродовж цих років загальна кількість зброї, яку в світі продали США, була на 75% більша, ніж у випадку Росії. Для порівняння, цей показник за попередній чотирирічний період – з 2009 до 2013 року – був лише на 12% вищим.

Читайте такожУкраїна поступилась однією позицією у рейтингу найбільших світових експортерів зброї

Відео дня

«США ще більше зміцнили свою позицію як найбільшого постачальника зброї у світі», - сказала директор програми SIPRI з питань озброєнь і оборонних витрат Одд Флорант.

«Вони експортували зброю в щонайменше 98 країн світу впродовж останніх п’яти років. Ці поставки часто включали передове озброєння, таке як бойові літаки, ракети короткої дальності і балістичні ракети, а також значну кількість керованих бомб», - додала вона.

Після США і Росії найбільшими продавцями зброї у світі організація назвала Францію, на яку припадає 6,8% від глобального експорту. Німеччина зайняла четверте місце (6,4%), а Китай – п’яте (5,2%). На п’ять країн загалом припадає 75% проданої у світі зброї.