За словами Волкера, США продовжать вивчати потреби України для надання допомоги / фото УНІАН

Спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер заявляє, що США продовжать вивчати потреби України для надання допомоги у галузі оборони.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Волкер сказав під час відеоконференції для європейських журналістів.

Зокрема, його попросили прокоментувати пропозицію Сенату США збільшити обсяг фінансової допомоги Україні на 2020 рік до 300 млн доларів і уточнити назви озброєння, які в США мають намір надати Україні наступного року.

Відео дня

Читайте також"Угорщина робить помилку": Волкер прокоментував блокування засідань Комісії Україна-НАТО

"На жаль, я не знаю назви конкретних систем. Я знаю, що процес стосується того, що Конгрес виділяє фінансування, а Пентагон проводить переговори з українським керівництвом у галузі оборони. Вони говорять про те, якими саме є потреби, як вони мають бути задоволені і які системи є найкращими для цього", - сказав Волкер.

При цьому він наголосив, що Україна, як і кожна країна у світі, має право на самозахист, що закріплено в Статуті ООН.

Також Волкер нагадав, що адміністрація президента США Дональда Трампа скасувала рішення адміністрації попереднього президента Барака Обами не допомагати Україні в плані розвитку її летального оборонного потенціалу.

"Сполучені Штати підготувалися співпрацювати з Україною так само, як ми робимо це з країнами в усьому світі у підтримці її законних потреб в галузі оборони", - сказав Волкер.

У цьому зв'язку він нагадав, що США надають Україні фінансову допомогу, схвалену Конгресом, яка дозволила забезпечити отримання Україною протитанкових та протиснайперських систем. "Ми будемо проводити консультації з Україною щодо того, які у неї законні потреби. Ми вивчатимемо, які можливості ми можемо надати. Ми також відкриті до закордонних продажів, іншими словами, щоби Україна купувала військову техніку у США", - заявив Волкер.

Він зазначив, що це є нормальним розвитком відносин між країнами, оскільки Україна розвиває свої власні оборонні можливості. "І у випадку України, це особливо важливо, оскільки вона щодня перебуває під загрозою нападу, і тому вона має крайню потребу зміцнити її оборонний потенціал, аби унеможливити подальші територіальні втрати, утримати лінію, і з надією створити умови, коли можна провести переговори щодо встановлення миру", - наголосив Волкер.