Армія США зможе використовувати бойові лазери \ фото УНІАН

Військові чиновники заявили, що протягом найближчих чотирьох років американські солдати зможуть використовувати бойові лазери і гіперзвукові ракети на транспортних засобах, щоб підготуватися до бою проти таких суперників, як Росія чи Китай, які можуть використовувати власну гіперзвуковe зброю.

Читайте такожП'ятнадцять Хіросім: ядерна зброя КНДР виявилася могутніша, ніж думали в США

Перші поставки 50-кіловаттної енергетичної зброї на бойові машини Stryker очікуються в 2022 році, а мобільної далекобійної гіперзвукової зброї (LRHW) в 2023 році, повідомляє enovosty.com з посиланням на Breaking Defense.

Відео дня

Військові планують провести польові випробування свого 50-кіловаттного лазера, призначеного для збивання ворожих безпілотників, ракет, артилерійських і мінометних снарядів вже в 2021 році. В даний час ведеться робота над проектом 100-кіловаттного лазера, який можна було б встановити на важку вантажівку. Сьогодні основне завдання полягає у створенні необхідних рівнів потужності.

Американські вчені займаються розробкою літального апарату, який може летіти зі швидкістю, що перевищує швидкість звуку в п'ять разів. Військові очікують, що перші спільні льотні випробування майбутньої гіперзвукової зброї будуть проведені вже в наступному році.

Наземні гіперзвукові ракетні комплекси будуть доставлені солдатам в наборах з чотирьох пускових установок, по два постріли кожен. Пускові установки для перевезення будуть встановлюватися на трейлери і управлятися за допомогою Важких Тактичних Вантажівок.

Очікується, що ця програма з розробки лазерної зброї надасть армії США нові системи, які зможуть на дуже далеких дистанціях вражати стратегічну інфраструктуру і радіолокатори, відключаючи життєво важливі компоненти ворожої системи.

Оскільки Росія і Китай також запустили програми з розробки гіперзвукової зброї, США планують витратити близько $1,2 млрд на експерименти з протидії цим можливостям. Гіперзвукова зброя являє особливу загрозу не тільки через її високу швидкість, що перевищує швидкість звуку в п'ять разів, але також через здатність маневрувати і переміщатися за непередбачуваними траєкторіями, що робить її перехоплення практично неможливим.