Китай може купити ще Су-35, щоб російська авіаційна промисловість не померла / фото pogled.info

Китай сильно просунувся в розробці передового стелс-винищувача. Тому дивно, що він вирішив купити бойові літаки у свого колишнього ворога – Росії. Разом з тим, Москва пропонує Пекіну купити ще більше Су-35. І, як повідомляють китайські ЗМІ, Китай може погодитися.

National Interest пише, що Китай вже купив 24 російських Су-35. Це фактично оновлена версія Су-27, який був розроблений ще в часи Холодної війни. У 2015 році китайська сторона заплатила за літаки 2,5 мільярди доларів. Тепер у Москві розраховують, що зможуть ще більше продати Пекіну «сучасного озброєння і військового обладнання російського виробництва включно з додатковими партіями Су-35». Про це повідомляло державна інформаційна агенція Росії ТАСС. Через два дні китайське телебачення відреагувало на це повідомленнями, що Пекін дійсно може купити ще Су-35 на заміну старим літакам.

Читайте такожBusiness Insider: Російський Су-57 ніколи не потрапить на поле битви

Відео дня

У китайському арсеналі всього близько 3 тисяч літаків. З них 1700 – винищувачі. Але багато з них – це застарілі моделі часів Холодної війни. Зокрема, на озброєнні країни кілька сотень копій радянського МІГ-21, які вироблялися ще в 1960-х роках. Китай розробив власний винищувач п’ятого покоління J-20, який задумувався як аналог американських F-22 і F-35. Однак, Збройні сили КНР зіштовхнулися з похмурими логістичними викликами у процесі обслуговування флоту старих літаків.

Китайська державна газета Global Times процитувала військового експерта Фу Ченьшао, який допустив, що у Пекіна інші причини купувати додаткові Су-35 у Москви. На його думку, хоч російські літаки дійсно можуть бути куплені, вони точно не стануть заміною для старих китайських машин. Тому що російські винищувачі надто дорогі, а у Китаю надто багато старих літаків. І оновлення найвірогідніше буде проведене за рахунок власного виробництва.

«Після покупки партії Су-35 раніше, Китаю не потрібно більше літаків для вивчення технологій. Але якщо Китай дійсно купить більше, це дасть Китайським ВПС більш ефективну логістичну підтримку для флоту з більшою кількістю запчастин і кваліфікованого персоналу», - сказав Фу.

Економічний і політичний фактори теж можуть зіграти роль у потенційній угоді між Москвою і Пекіном, які намагаються збудувати більш тісні відносини.

«Китай може купити літаки, щоб допомогти російській авіаційній промисловості», - додав експерт.

Читайте такожЗ'явилося відео скидання російським Су-34 бомби вагою в півтори тонни

National Interest погоджується з його точкою зору. Глобальні повітряні сили поступово відходять від масово збудованих флотів часів Другої Світової війни й Холодної війни. Натомість вони переходять до менших арсеналів більш досконалих і дорогих літаків. Якщо першого разу 24 російських Су-35 обійшлися Пекіну у 2,5 мільярди доларів, то заміна ними сотень J-7 і J-8 стане фінансовою катастрофою. Але обмежену кількість Су-35 Китай все ж може купити заради підтримки авіаційної промисловості Росії. Російська економіка страждає від стагнації. Але все ж в країни є серйозні напрацювання у сфері оборони.

Разом з тим, зважаючи на те, що Пекін пишається зростанням своєї економічної й військової сили, а також здатністю розробляти передове озброєння, дуже дивно, що Китай все ще імпортує літаки, двигуни й системи ППО. ВВП Китаю в дев’ять разів більший, ніж у Росії. Приміром, Велика Британія теж купує американські літаки. Але британська економіка у вісім разів менша, ніж американська.