Дикий зазначив, що нові бомби відженуть окупантів на 150 км / колаж УНІАН, скріншот

Нові реактивні снаряди GLSDB, які Україна отримає від США, змусять окупантів знову перебудувати логістику. Схожа ситуація була, коли українська армія отримала HIMARS.

Ветеран російсько-української війни Дикий Євген зазначив, що обіцяні бомби - нова та унікальна розробка.

"Це фактично гібрид авіаційної бомби і стартового модуля від ракети до HIMARS. Власне, вистрілюватися вони будуть саме з HIMARS. Ми побачимо, на що вони реально здатні, тому що ми будемо перші користувачі цієї зброї в світі. Навіть армія США їх ще не має. Це абсолютно нова розробка, вона тільки в 2023 році пройшла полігонні випробування. Бойового застосування, в принципі, ніде ніколи не було. Наше буде першим. Сподівання досить серйозні. Вага у цього снаряда така, як у авіаційної бомби. Це досить серйозна штука, це набагато більше, ніж артилерійський снаряд. Водночас по радіусу дії - це 150 кілометрів. Це вдвічі більше, ніж ті ракети до HIMARS, які є у нас зараз. У нас зараз максимально 70 кілометрів", - заявив експерт в інтерв'ю "24 каналу".

Відео дня

За його словами, в межах 70 кілометрів, які ЗСУ дістають зараз, у росіян змінилася вся логістика, їм довелося змінити навіть розташування командних пунктів і систему управління військами.

"Наша армія більш схильна до таких партизанських дій. Це з нашої ментальності випливає. Однак росіяни-ні. Російська армія дуже неповоротка. Це такий великий ведмідь, важкоатлет. Відповідно, ставати мобільним цьому ведмедю складно. Тепер, якщо ми зможемо діставати не на 70 кілометрів, а на 150, це знову змусить їх повністю перебудовувати систему управління військами в бою. Зокрема, розташування всіх складів. Це дійсно дуже серйозно", - пояснив Дикий.

Водночас він вказав, що багато чого буде визначатися кількістю.

"Справа в тому, що ми вже маємо зброю, яка дістає на 160 кілометрів, з тих же HIMARS запускається. Це, власне, ATACMS. У нас є касетні ATACMS радіусом 160 кілометрів, саме вони вже визначили хід боїв, наприклад, в Херсонській області. Після того, як ми накрили ті аеродроми, з яких літали їхні бойові вертольоти, - все, їм довелося вертольоти перебазувати. З нинішніх аеродромів їм тепер далеко літати на фронт. Вертоліт - не літак, він так далеко не літає, він жере занадто багато пального. Вони тепер змушені дуже обмежити використання вертольотів на фронті. Однак нас обмежує те, що нам цих ATACMS дали пару десятків буквально", - розповів ветеран АТО.

Також він висловив надію на те, що нові бомби Україна отримає в нормальній кількості - будуть тризначні цифри, а не двозначні.

"Ось в такому випадку вони можуть досить серйозно вплинути на хід бойових дій. Якщо ж їх теж дадуть пару десятків, це приємне доповнення", - підсумував Дикий.

Україна отримала GLSDB - останні заяви

31 січня заступник держсекретаря США Вікторія Нуланд заявила, що Україна вже отримала "легкі бомби малого діаметра". 

Минулої зими бомбо-ракети GLSDB увійшли в один з чергових пакетів військової допомоги США. Вони проходили за статтею витрат, яка передбачала не негайну відправку зі складів, а виробництво нових бомб.

Вас також можуть зацікавити новини: