"Томагавк" - єдина ракета такого класу, яка в теорії доступна Україні / фото wikimedia.org

Українські безпілотники великого радіусу дії ставлять під загрозу російську нафтову галузь. Але тільки тому, що підпалити нафтосховище просто. Жоден безпілотник не здатен завдати відчутної шкоди танковому заводу - потрібні потужні ракети, яких Україна не має.

Військово-аналітичне видання Defense Express спробувало з’ясувати, а чи існує взагалі хоча б теоретична можливість отримати з-за кордону ракети з дальністю ураження у 2-3 тисячі кілометрів (це вважається "середньою дальністю). Аналітики навіть "винесли за дужки" знущальні умови західних партнерів щодо невикористання їхнього озброєння по території РФ і спробували порахувати те, що технічно існує.

Але навіть без цих політичних обмежень для України залишається не так вже й багато варіантів отримання далекобійних ракет. Першим кандидатом є американська крилата ракета Tomahawk, що запускається з усіх видів носіїв, зокрема і наземних пускових установок. Дальність польоту у неї – 1,6 тисячі км при потужності боєголовки у 340 кг.

Відео дня

Значно ефективнішим варіантом була б не крилата, а балістична ракета, що здатна нести потужніший заряд. Але у західних партнерів з цим біда. Навіть у часи Холодної війни серед європейських країн лише Франція мала ракети S3 з дальністю 3,5 тисячі км, призначені перш за все під ядерні заряди. Але й цю ракету зняли з експлуатації у 1996 році.

Відтак, окрім згаданого "Томогавку", інших ракет середньої дальності у західних партнерів України немає. Балістичні ракети такого типу створювали деякі країни так званого Третього світу. Але Іран та КНДР зі зрозумілих причин відпадають як постачальники. А залишаються – Індія та Китай, які теж продовжують активну співпрацю з РФ, а також Пакистан, чия ракетна програма створена за підтримки Пекіну.

Отже, Україна або може вимолювати у американців ракети Tomahawk, які, звісно, ніколи не отримає, або створювати власні ракети з потрібними характеристиками. Але це не так вже й просто.

"Розробка балістичної ракети середньої дальності – це багаторічна, багатомільярдна національна стратегічна програма, яку важко реалізувати навіть в умовах мирного часу", – зауважує видання.

Західна військова допомога Україні: останні новини

Як писав УНІАН, Франція передала Україні чотири реактивні системи залпового вогню LRU. Це французька версія американської установки залпового вогню M270, більше відомого пересічним українцям як "гусеничний Хаймарс".

Також ми розповідали, що Німеччина досі пручається і не хоче передавати Україні свої ракети Taurus. Причому Берлін не бажає задіяти навіть так звані "кругові поставки", коли німецькі ракети купить Франція для себе, а Україні натомість відправлять французькі ракети.

Вас також можуть зацікавити новини: