Жданов назвав особливості установки AMOS / фото MKFI, Wikimedia

Військовий експерт Олег Жданов назвав ключові особливості фінсько-шведської установки AMOS. Вона працює практично в напівавтоматичному режимі і може зробити одночасне попадання в ціль 14 мін з двох стволів.

"Дійсно, є дуже хороша установка, це фінсько-шведська розробка спільна – самохідна двоствольна 120-мм гладкоствольна самозарядна казеннозарядна мінометна башня. Саме башня, вона виконана в якості вогневого модуля, встановлюється вона або на колісну базу, або на невеликі катери. Мінометна система: 120 міліметрів, гладкий ствол, міни заряджаються з боку казенної частини", – розповів він під час ефіру на YouTube, відповідаючи на питання про те, якими характеристиками володіє система і як вона може допомогти українським військовим. 

За словами експерта, для обслуговування установки потрібні дві людини, але вона самозарядна. І вона працює практично в напівавтоматичному режимі.

Відео дня

"Система управління вогнем дозволяє вести його як на великих кутах піднесення, тобто в якості міномета – максимальний кут піднесення у неї 85 градусів – так і прямим наведенням. Мінімальний кут піднесення -3 градуси, тобто стволи можуть навіть опускатися нижче горизонту на 3 градуси. Але стрільба прямим наведенням застосовується тільки в разі самозахисту", – додав він.

Жданов зазначив, що особливість установки полягає в скорострільності. 

"Скорострільність її – 12 пострілів на хвилину, але вона може зробити одноразове попадання в ціль 14 мін з двох стволів. Тобто це фактично дає ефект роботи мало не повноцінної артилерійської батареї. Коли починається стрільба з максимального кута піднесення на максимальному заряді, далі за рахунок автоматики ствол опускається нижче, заряд зменшується і триває ведення вогню, виходить, що снаряд прилітає в ту ж точку. Перша міна торкається землі, а 14-та вийшла зі ствола. Тобто на траєкторії висить 14 мін і вони одна за одною вибухають в районі цілі. Практично одночасно вони прилітають в точку прицілювання, і через 30 секунд цього міномета немає на позиціях. У цьому його найголовніша перевага", – підкреслив експерт. 

Зброя для України: останні новини

Міністерство оборони США оголосило про виділення нового пакету військової допомоги Україні вартістю 460 мільйонів доларів. Серед іншого, туди увійдуть БМП Bradley, Javelin і боєприпаси до HIMARS.

Водночас Італія може поставити Україні п'ять бойових літаків Tornado і Amx, однак не хоче робити це першою.

Радник глави офісу президента Михайло Подоляк назвав два види авіації, які критично потрібні Збройним силам України для протистояння масовому авіанаступу РФ. Він зазначив, що нашій країні потрібні винищувачі і штурмова авіація. 

Вас також можуть зацікавити новини: