Автономні та безпілотні системи змінять поле бою / колаж УНІАН, фото t.me/zedigital

Ринок озброєнь та характер бойових дій може істотно змінитися через появу на цьому ринку розробників інноваційних програмних продуктів та роботизованих систем, які не мають стосунку до класичних збройових концернів. Ознаки цього вже добре помітні на фронті в Україні, пише Reuters.

Видання зазначає, традиційна оборонна промисловість, яка виробляє зброю за великі гроші та "з льодовиковою швидкістю", може зіткнутися із серйозною конкуренцією, яку їй створять розробники новітніх автономних озброєнь.

Поки зарано говорити, що бойові машини з екіпажем спіткає доля лінкорів, які стали застарілими у сучасному світі. Але повітряні, наземні та підводні роботи, керовані людьми, готові вийти на перший план у сучасній війні, як це поступово відбувається в Україні.

Відео дня

Як зазначає Reuters, навіть елементарне поєднання можливостей людей і безекіпажних машин, які поки що не мають значної автономії на основі штучного інтелекту, вже змінюють поле бою. За словами військових аналітиків, які вивчають російсько-український конфлікт, прості безпілотники з дистанційним керуванням значно підвищили летальність артилерії і ракет в Україні.

За словами заступниці міністра оборони США Кетлін Хікс, конфлікт в Україні показав, що новітні технології, розроблені саме комерційними та нетрадиційними компаніями, можуть стати "вирішальними у захисті від сучасної військової агресії".

Як російські, так і українські війська інтегрують традиційну зброю зі штучним інтелектом, супутниковими зображеннями та засобами зв’язку, а також розумними та звичайними боєприпасами. Деякі військові стратеги відзначають, що в цьому конфлікті ударні та транспортні гелікоптери стали настільки вразливими, що їх майже витіснили з неба, а тепер їхні ролі все більше передано безпілотникам.

"Авіаційні системи без екіпажу вже виключили розвідувальні вертольоти з екіпажем з багатьох місій. Ми починаємо спостерігати, як наземних артилерійських спостерігачів замінюють безпілотники. Отже, ми вже починаємо бачити заміну", — сказав Мік Раян, колишній генерал-майор австралійської армії, який регулярно публікує коментарі про конфлікт.

Технологічні новації в українській армії – останні новини

Як раніше писав УНІАН, українські бійці пройшли спеціальну підготовку та освоїли використання роботизованих платформ від "Армії дронів". За словами міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, йдеться про бойові турелі "Шабля" і наземні платформи "Рись". Ці роботизовані системи в поєднанні з дронами допоможуть ефективніше вражати ворожу армію.

Також ми розповідали, що Міноборони України допустило до експлуатації у ЗСУ дрон SAKER SCOUT зі штучним інтелектом. Завдяки потужній оптиці дрон самостійно розпізнає і фіксує координати техніки ворога (навіть замаскованої), негайно передаючи інформацію в командний пункт. Це нівелює ризики "людської помилки", оскільки око оператора не завжди здатне вловити усі нюанси.

Вас також можуть зацікавити новини: