ЗСУ потребують винищувачів F-16 / фото-Wikipedia

Глава Європейського командування Збройних Сил США і Верховний головнокомандувач Об'єднаними збройними силами НАТО в Європі Крістофер Каволі під час закритого засідання з американськими законодавцями у п'ятницю переконував Вашингтон передати Україні найпередовішу зброю, яка допоможе ЗСУ виграти війну.

Як пише Politico з посиланням на п'ятьох людей, присутніх на зустрічі, Каволі закликав передати Україні винищувачі F-16, безпілотники і ракети великої дальності. Це, на його думку, може допомогти Києву панувати в небі і підтримати свої власні наступи на російських окупантів.

На питання, чи допоможуть винищувачі F-16 Україні виграти війну проти Росії, він однозначно відповів: "Так". Ці винищувачі необхідні Києву, щоб досягти успіху у своїх планах перейти в наступ і зупинити наступ ворога.

Відео дня

Каволі сказав, що Україні потрібні ракети більшої дальності (не менш як 100 км), тактичні ракетні комплекси, щоб ЗСУ могли завдавати ударів по російських позиціях, піддаючи ризику штаб і тилові лінії постачання, що допомогло б вивести з ладу російську військову машину всередині України.

Представник генерала не відповів на прохання про коментар. 

Винищувачі для України - думки країн Заходу

Публічні дискусії щодо передачі Україні сучасних західних винищувачів тривають у Європі та США протягом останніх кількох місяців.

Втім, "Рамштайн"-9, який, на думку ОП і Міноборони, мав бути "авіаційним", поки жодних чітких відповідей щодо літаків не дав. Наразі Захід зосереджується на відправці ЗСУ танків і далекобійної зброї, а також пришвидшення виробництва боєприпасів.

Президент Польщі Анджей Дуда назвав можливість таких поставок "дуже серйозним рішенням", додавши, передача Варшавою F-16 водночас створить проблему для ВПС Польщі.

Передавати свої винищувачі вже відмовилися Швеція і Бельгія. Втім, жодна країна все ще не обіцяла надати Україні винищувачі, зазначив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Своєю чергою, глава МЗС Німеччини заявив, що поставки Україні винищувачів будуть розглядатися через 3-4 місяці.

Вас також можуть зацікавити новини: