Експерт розповів деталі про ракету С-200 / фото wikimedia.org

Днями російські окупанти заявили, що в Ростовській області пролунали вибухи нібито внаслідок застосування українськими військовими ракети з комплексу С-200. Цей комплекс – розробка 1950-1960-х років, призначена для знищення висотних цілей на значних дистанціях. 

Як зазначив в ефірі "24 каналу" головний редактор Defense Express Олег Катков, одна з версій С-200 може знищувати об'єкти на відстані до 250 кілометрів. Проте є і недоліки таких давніх технологій – комплекс зробили стаціонарним, щоб забезпечити  таку дальність ураження цілей. 

"Його позиція – це така масивна інженерна конструкція, де всі пускові їздять по рейках. В С-200 – напівактивне радіолокаційне наведення. Радар, який підсвічує ціль, має антену площею у 24 метри. А довжина ракети – 10 метрів з вагою у 7,1 тонни. Розміром з автобус", – пояснив експерт.

Відео дня

Україна відмовилася від комплексу С-200 у 2013 році. Ймовірно, його ракети були б знищені в перші хвилини повномасштабного вторгнення, бо через їхню стаціонарність росіяни могли знати, де вони розташовані. Також окупанти знають технології, як приглушувати канал управління цими ракетами.

Крім цього, Катков прокоментував заяву російських пропагандистів про те, що Україна нібито модифікувала ракету до комплексу С-200 для ураження наземних цілей, а її дальність становить 600 км. За його словами, вірити ЗМІ Росії не варто, але на кадрах "бавовни" дійсно можна розгледіти обʼєкт, що нагадує ракету С-200.

Щоб переробити цю ракету для ударів по наземних цілях, необхідно змінити систему навігації, розробити мобільну пускову установку, яка зможе заряджати її паливом. Також є питання щодо бойової частини: ракета важить 7,1 тонни ваги, але бойова частина становить лише 220 кілограмів, з яких 90 – саме вибухові елементи. Також може бути потреба в заміні рідкопаливного двигуна, бо він має певні особливості при експлуатації. 

"Якщо це все правда, то зброярі зробили дійсно титанічну роботу. Тоді Україна має вкрай цікавий засіб. Адже 600 кілометрів дозволяє накрити і Москву, і навіть Тверську область. Це краще, ніж ATACMS. Адже дальність в 600 кілометрів – це не 300 кілометрів. Це зовсім інший рівень зброї. Питання у кількості таких ракет", – наголосив Катков.

Проте найбільш імовірно, що Україна не може виробляти ракети до С-200, раніше їх виробляли саме в Росії. Якщо буде стояти питання відтворення цих ракет, це можна буде прирівняти до створення повноцінного оперативно-тактичного комплексу з усіма складовими з нуля.

"Застосування" комплексу С-200

У Росії заявили, що 9 липня Україна нібито спробувала атакувати Кримський міст ракетами С-200. Начальник Головного штабу Повітряно-космічних сил РФ Віктор Афзалов повідомив, що всього буцімто запустили 4 ракети, 2 з яких "перехопила" російська ППО, а ще дві боєголовки відхилила РЕБ. 

Військовий експерт Олександр Коваленко, коментуючи заяву РФ, зазначив, що ракета С-200 достатньо потужна, аби завдати пошкоджень залізниці чи автомобільному шляху. За його словами, використання цих ракет Україною не спостерігалося протягом 2013-2023 років. Водночас Коваленко додав, що навіть якщо ці ракети в нас є, зберігаються сумніви щодо відстані удару. 

Вас також можуть зацікавити новини: