Лукашенко неодноразово заявляв про спроби інших країн втрутитися у ситуацію в Білорусі / Фото: REUTERS

Балтійський регіон посилили військовими НАТО у рамках оборонних заходів

Про це в коментарі Интерфакс-Запад повідомила офіційна представниця альянсу Оана Лунгеску.

Читайте такожПомпео: США будуть створювати ракети для стримування Росії

Відео дня

«Наші розгортання у Балтійському регіоні на території союзників з НАТО несуть оборонний характер, вони передували кризі у Білорусі, і ми діємо прозоро у тому, що стосується бойової підготовки та навчань, які плануються на довгостроковий період», – заявила вона.

Лунгеску як приклад навела розгортання системи дальнього радіолокаційного виявлення AWACS НАТО для підтримки винищувачів F-16 США і Польщі під час тренувань.

Раніше білоруський глава неодноразово заявляв, що ситуацію в Білорусі розхитують ззовні, та домовився з Путіним спільно реагувати «в разі загострення ситуації в частині зовнішніх загроз».

22 серпня Лукашенко заявив про приведення основних частин Збройних сил в повну бойову готовність і перекидання їх до західних кордонів. Він зазначив, що «ми бачимо серйозне ворушіння військ НАТО в безпосередній близькості від наших кордонів на території Польщі й Литви».

У відповідь в НАТО пояснили, що прагнуть лише попереджувати ймовірні виклики щодо національної безпеки союзників. 

Що відбувається у Білорусі: хроніка протестів

  • 9 серпня в Білорусі відбулись президентські вибори. Згідно з офіційними даними ЦВК, Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його основний опонент Тихановська - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менше 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі, незгодні з підсумками виборів, вийшли на акції протесту, відбулись зіткнення з силовиками. 11 серпня в країні оголосили загальнонаціональний страйк.
  • У перші дні учасників акцій жорстоко розганяв міліцейський спецназ, тисячі людей затримали, багатьох із них під час затримання та в СІЗО сильно били.
  • 14 серпня затриманих почали відпускати. Європейський Союз не визнає результатів виборів президента Білорусі.
  • 16 серпня у Мінську відбувся наймасштабніший в історії Білорусі Марш за свободу. На вулиці вийшли сотні тисяч людей.
  • 17 серпня підприємства по всій Білорусі почали страйки. Чинний президент Лукашенко перед працівниками МКЗТ заявив: "поки ви мене не вб'єте, інших виборів не буде".
  • Білоруська опозиція створила Координаційну раду, мета якого - забезпечити транзит влади. Міністр оборони Білорусі Віктор Хренін заявив, що може залучити армію для розгону протестувальників.
  • 24 серпня Ольгу Ковалькову, довірену особу білоруської опозиціонерки Світлани Тихановської, та іншого члена Координаційної ради – Сергія Дилевського – затримали в Мінську. 25 серпня суд призначив їм по 10 діб адмінарешту.