Норвегія зважатиме на український досвід при вдосконаленні своєї системи ППО / фото KONGSBERG

Норвегія у рамках свого рекордного збільшення витрат на 150 млрд доларів на 12 років планує посилити свої військово-морські сили, розгорнути дві додаткові бригади сухопутних військ, і також посилити власну протиповітряну оборону. Щодо останнього, то Норвегія планує використати український досвід у війні з Росією. Про це пише видання Breaking Defense з посиланням на очільника збройних сил Норвегії генерала Ейріка Крістофферсена.

Він зазначив, що крім варіантів нової високоякісної системи протиракетної оборони великої дальності, "найважливішим наразі є придбати більше систем, які ми вже маємо".

Йдеться в першу чергу про портативні системи протиповітряної оборони БПЛА, а також ракетні комплекси NASAMS середньої дальності. Щодо останніх, зауважив Крістофферсен,  "ми знаємо, що він працює, він перевірений і довів свою ефективність в Україні".

Відео дня

За словами Крістофферсена, висновки, які зроблені із спостереження за ЗРК NASAMS у польових умовах, а також зусилля Сил оборони України у боротьбі з ворожими дронами, прямо впливають на те, як Норвегія буде підходити до розбудови своєї протиповітряної оборони. І один із найбільш важливих висновків, які можна зробити з цієї війни: на нижчому рівні – протидії БПЛА - обсяг має дуже велике значення.

"Нам потрібно збільшити витрати на прості системи, яких нам потрібен величезний обсяг, які можуть протистояти дуже низькотехнологічним безпілотникам, щоб ми не використовували найскладніші ракетні системи проти чогось дешевого", – сказав він.

Водночас стосовно планів закупівлі систем великої дальності Крістофферсен вважає, що треба приділити більше уваги та часу цьому питанню, щоб переконатися, що вони оберуть правильний комплекс з урахуванням того, як сьогодні швидко розвиваються і ракетні, і протиракетні технології. "Це системи Patriot чи щось ще? Це дуже витратно, вимагає великої кількості людей. Так що це важливе рішення", - сказав він, додавши, що сподівається, що оголошення про закупівлю таких комплексів Норвегія зможе зробити "якомога швидше".

Норвегія і війна в Україні

На початку березня стало відомо, що Норвегія приєдналася до коаліції з протиповітряного захисту України. Наразі Норвегія бере участь у трьох таких коаліціях -  морській коаліції, яку Норвегія очолює разом з Великою Британією, коаліції F-16, в якій Норвегія передасть бойові літаки F-16 і навчатиме український персонал цій системі, і коаліції протиповітряної оборони, яку очолюють Німеччина і Франція.

Згодом стало відомо, що Осло отримав від Вашингтона дозвіл на надання Україні 22 літаків F-16, а також двигунів, допоміжних матеріалів, тренажерів, запчастин, та іншого відповідного обладнання.

Вас також можуть зацікавити новини: