Кадр нібито запуску ракети "Циркон" / скріншот

Військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко та військовий експерт Олег Жданов пояснили, наскільки серйозно слід ставитися до російських гіперзвукових ракет "Циркон".

Як йдеться у сюжеті проекту FreeДом, Путін заявив, що в найближчі місяці Збройні сили РФ отримають новітні гіперзвукові комплекси "Циркон", першим на бойове чергування з ними вийде фрегат "Адмірал Горшков". Експерти розповіли, що собою являють ці самі ракети і чи варто українцям їх боятися.

"У цілому практично всі гіперзвукові комплекси у виконанні Російської Федерації звучать дещо дивно, і потрібно до них ставитися досить критично. Не так давно, кілька років тому, вони презентували свою ракету "Кинджал" Х47-М, якою також лякали весь світ і заявляли, що перші, хто створив гіперзвукову ракету такого типу. Хоча згодом з'ясувалося, що це по суті просто ракета від РК "Іскандер" типу 9М723, 9М728, тільки авіаційного базування", - зазначив експерт.

На сьогодні говорити про те, що в Російській Федерації є можливості для створення дійсно якісної високоефективної гіперзвукової зброї не доводиться. Це з оглядки знову-таки на їхні технічні та технологічні можливості.

Тому серйозно говорити про ракету "Циркон", про яку в принципі немає повноцінної інформації, крім як піару самої РФ, не доводиться. За словами Коваленка, вся сучасна зброя Росії - це по суті піар і блеф.

Запускати ракету "Циркон" можуть й інші кораблі, тільки деякі з них вже зовсім в поганому стані. 

За словами кремлівського тирана, ракета "Циркон" здатна вразити практично будь-яку точку світу. Про створення цієї гіперзвукової зброї Путін заявив ще кілька років тому.

"Це стара казка на новий лад. Справа в тому, що ракетами "Циркон" він вже лякає нас вісім років, і всі чекають, коли ж нарешті вони покажуть цю ракету", - говорить військовий експерт Олег Жданов. 

Як заявили раніше в Росії, ракета "Циркон" здатна розвивати швидкість близько дев'яти махів, це приблизно 11 тисяч кілометрів на годину. А також може знищувати як морські, так і наземні цілі. Але чи правда це, поки не відомо, адже на сьогодні навіть немає тактико-технічних характеристик якихось про цю ракету. З різних джерел дальність пуску цієї ракети від 400 кілометрів до 1000 кілометрів.

"Вона, можливо, і є в металі вироблена, але це якщо є, то це лабораторні зразки, які призначені для проведення державних випробувань. Немає навіть більш-менш точних підтверджень про те, що вона випробовується", - говорить Жданов.

Раніше було підтверджено використання ракети Х-59 "Овод" армією РФ у війні проти України. Саме ця ракета разом з Х-22 часів Хрущова стає одним з основних засобів ураження для рашистів.

Вас також можуть зацікавити новини: