Експерт пояснив, чи є танки Abrams М1А1 гіршими за М1А2 / фото - US Army

США передадуть Україні старішу версію танків Abrams М1А1 замість обіцяних М1А2, аби пришвидшити їх доставку. Директор з розвитку інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Валерій Рябих наголосив, що факт того, що ці танки старіші, не свідчить про те, що вони гірші.

Як зазначив експерт в ефірі телеканалу "Еспресо", танки Abrams М1А1 також є сучасними і допоможуть українським захисникам під час контрнаступу. 

"Декого лякає той факт, що американці запропонували версію М1А1 Abrams, але це скоріше не від знання теми. Слід зазначити – те, що передається не версія М1А2, не говорить про те, що ці танки можуть бути гіршими. Коли робили заяву про пришвидшення передачі, робився акцент на тому, що ця версія обрана, щоб якнайшвидше забезпечити танками ЗСУ", –  пояснив Рябих.

Відео дня

За словами експерта, танки Abrams, які отримає Україна, мають працювати у зв'язці з поставленими раніше БМП M2 Bradley. Він наголосив, що в США ці дві версії танків існують та модернізуються паралельно.

"Позначення А1 не говорить про те, що це старий танк. Вони модернізувались, отримували сучасні системи управління, виявлення противника і наведення, включно з нічними каналами. В цілому, йдеться про одну із сучасних версій, яка стане додатковим козирем у руках ЗСУ в справі повного звільнення територій України у ході контрнаступальної операції. Це рішення пришвидшить отримання такого бажаного засобу, щоб далі нищити окупантів на нашій землі", – резюмував Рябих.

Танки Abrams для України

У січні 2023 року президент Сполучених Штатів Джо Байден заявив про передачу Україні 31 танка Abrams, з яких сформують танковий батальйон. Проте у Штатах одразу наголосили, що цей процес займе не один місяць.

У лютому міністр американської армії Крістін Вормут зазначила, що для доставки цих танків в Україну може знадобитися більше року. 

Згодом у США почали шукати способи доставити танки Abrams швидше. Вихід знайшли – замість обіцяної версії М1А2 будуть відправлені танки M1A1. Вони мають прибути до України до осені 2023 року.

Вас також можуть зацікавити новини: