Деякі українські надводні дрони можуть мати власне ППО, вважають журналісти / колаж зі скріншоту й фото ua.depositphotos.com

Триває повномасштабна війна в Україні, і стала відома важлива особливість українських безпілотних надводних апаратів - вони, схоже, мають власні ракети для протиповітряної оборони. Може йтися про радянську керовану Р-73 класу повітря-повітря малого радіуса дії з інфрачервоною системою самонаведення.

Ракета Р-73 чутлива до джерел тепла, таких, як двигун літака, їй не потрібна телеметрія від ракети-носія для наведення, пише Forbes. "Встановлюючи Р-73… українські сили додають ще одну роль своїм дедалі більш універсальним БНА. Більшість українських БНА є односторонніми ударними катерами: начинені вибухівкою, вони таранять російські військові кораблі. Існує також версія Sea Baby, яка може стріляти некерованими ракетами… Можливо, найбільший український тип надводних дронів також несе радіоперешкоду", - зазначається у матеріалі.

За відомостями журналістів, можливо, ППО українського надводного дрона вже здійснила перше повітряне вбивство. "Принаймні один, а можливо, два російські гелікоптери потрапили в аварію над Чорним морем 9 і 10 квітня. Речник ВМС України Дмитро Плетенчук (зараз він обіймає посаду керівника Центру стратегічних комунікацій Сил оборони півдня, - Ред.) заявив, що 9 квітня розбився Ка-27. Численні джерела підтвердили, що другий вертоліт, Мі-24, розбився 10 квітня", - підкреслюється у статті.

Відео дня

Плетенчук стверджував, що ворожий Ка-27 ліквідований у тимчасово окупованому росіянами Криму. За його словами, гвинтокрил "щось шукав і знайшов". "Якщо росіяни справді втратили Ка-27 9 квітня, і цей гелікоптер шукав БНА, чи знайшов він БНА, озброєний ракетами...", - поставили питання журналісти.

Важливі новини про втрати ворога на 7 травня 2024 року - зараз це варто знати

Варто зазначити, що українські надводні дрони вже не раз атакували російські кораблі й мають чималий "улов". Вперше такі безпілотники атакували флот супротивника у жовтні 2022 року, тоді у порту Севастополя вони підбили два ворожі кораблі. 6 травня стало відомо, що біля берегів Криму український безпілотник уразив швидкісний катер серії "Мангуст".

Варто зазначити, що загалом за час повномасштабного вторгнення Росії на нашу територію загарбники вже втратили 26 кораблів/катерів та 325 гвинтокрилів

Вас також можуть зацікавити новини: