Ілюстрація REUTERS

У Греції пройшли протести та зіткнення з поліцією через підписання угоди з Македонією про зміну назви колишньої югославської республіки.

Читайте такожПрем'єр Греції: угода з Македонією відкриє нову кар'єру безпеки

Як повідомляють місцеві ЗМІ, близько 500 демонстрантів зібралися біля невеликого села Пізодері в регіоні Преспес, приблизно за 25 км від місця проведення церемонії підписання. Правоохоронці застосували шумові гранати і сльозогінний газ проти натовпу.

Відео дня

За інформацією протестуючих, в результаті зіткнень постраждали щонайменше 8 осіб.

Як повідомляв УНІАН, Греція і Македонія сьогодні, 17 червня, підписали угоду про зміну назви колишньої югославської республіки. Згідно з договором, країна отримає нову назву Республіка Північна Македонія, що відкриває для Скоп'є шлях для вступу в НАТО і ЄС.

Довідка УНІАН. Спір про назву Македонії - країни, що виникла після розпаду Югославії в 1991 році, - триває більше 25 років. Греція вимагає зміни назви сусідньої країни, щоб уникнути плутанини з північним регіоном Греції, який теж називається Македонія.

Греція також застерігає Скоп'є від будь-яких територіальних претензій на всю історичну Македонію, що охоплює, крім колишньої югославської республіки, також північ сучасної Греції. Через це Афіни блокують вступ Македонії до ЄС і НАТО.