Нинішня влада в Польщі, схоже, готова принести майбутнє в жертву минулому / joinfo.ua

В 2006 році тогочасні президенти Польщі і України Лех Качиньський і Віктор Ющенко разом вшанували загиблих польських і українських жителів Павлокоми, місця, де і польські партизани, і українські націоналісти вчинили злочини у часи Другої світової війни. Спільну панахиду провели польський архієпископ Йозеф Міхалік і митрополит Любомир Гузар.

Через 12 років після того президент Анджей Дуда поклав квіти на полі в Олиці на Волині, щоб вшанувати польських жертв злочинів, які в Польщі називають «геноцидом». А президент України Петро Порошенко вшанував пам’ять українських жертв під пам’ятником в польському селі Сагринь, пише польське видання Gazeta Wyborcza.

Окремі українські і польські урочистості в неділю підкреслюють, наскільки Україна і Польща віддалилися одна від одної. Вони містили в собі елементи грецької трагедії, в якій фатум роздає ролі. Заяви обох президентів свідчать, що вони усвідомлюють, наскільки погані вони ролі грають і наскільки кривава історія віддаляє народи один від одного. Порошенко написав на Twitter, що польсько-український конфлікт потішить лише Росію, яка намагається відбувати свій «русский мир» після анексії частини України. Так само президент Дуда, згадуючи про польські жертви УПА, проголосив, що Польща дуже зацікавлена у підтримці незалежності України і її прозахідних прагнень.

Відео дня

Чому ж сторони так мало роблять для того, щоб уникнути похмурої долі? І Дуда, і Порошенко стали жертвами історичної політики. Україна, яка обороняється від агресії Росії, помістила в пантеон своїх героїв людей, відповідальних за злочини проти поляків. А політики «Права і Справедливості» стали заручниками політики «вставання з колін», «битви за правду» і просування так званих кресових кіл, що призводить до появи твердження, ніби біль минулого значно важливіший, ніж майбутнє наступних поколінь.

Читайте такожСтратегічне партнерство між Україною та Польщею стане найкращою відповіддю агресивній політиці Кремля – Порошенко

Впродовж останніх років українська і польська політики поступово ставали заручниками радикалів з обох боків.  Були підтримані закони про діяльність УПА в Україні, про «геноцид» на Волині, а також внесені необдумані зміни в закон про Інститут національної пам’яті Польщі, які поставили в один ряд злочини нацистської Німеччини і українських націоналістів.

Наслідок всього цього дуже простий. Історичний діалог між Україною і Польщею, який невтомно тривав роками, помер. Східна політика, в якій Польща була лідером у Євросоюзі, померла. Ще гірше, значення Польщі також скорочується в Україні, тому що, як пише український публіцист Віталій Портніков, «адвокат України», яким мала були Польща, останнім часом «вчинив самогубство». Дедалі частіше чути українські голоси, які кажуть, що Польща, в якій починає домінувати націоналістичний наратив і  чиє значення в Європі радикально скорочується, більше не потрібна в ролі адвоката, тому що її робота в цій іпостасі неефективна.

Читайте такожНа річницю Волині націоналісти Польщі будять старих демонів у відносинах з Україною – Newsweek

Через 12 років після урочистих подій в Павлокомі Ярослав Качиньський в коментарі для тижневика «правого» спрямування проголошує, що хоче оголосити війну Євросоюзу в ім’я боротьби за реформування судів, тобто задоволення власної жаги влади за рахунок незалежності судочинства.

Батько польського прем’єр-міністра Корнель Моравецький в інтерв’ю закликає Володимира Путіна до дружнього жесту в бік Польщі, додаючи, що Крим і Донбас нібито більше тяжіють до Москви, ніж до Києва. Знехтуваною стала і доктрина Єжи Гедройця. Редактор паризької «Культури» наголошував, що попри криваве минуле потрібно будувати хороші відносини з Україною в ім’я майбутнього. Тому що лише незалежна Україна дає гарантії незалежності Польщі. А на що може розраховувати Польща, яка веде конфлікт з Європою, яка посварилася з Україною і яка зосередилася на розриванню власних ран, в розпачі вимагаючи поваги? Хіба що на «дружній жест» від Путіна.