Пол Манафорт / REUTERS

Суд присяжних визнав Пола Манафорта винним за 8 пунктами звинувачення із 18.

Рішення озвучено під час засідання суду в американському місті Олександрія у вівторок, 21 серпня, повідомляють Bloomberg і Associated Press.

"Федеральне судове журі в Вірджинії заявило, що винесло вердикт у суді над колишнім головою передвиборної кампанії президента Дональда Трампа Полом Манафортом", - йдеться у повідомленні.

Відео дня

При цьому, присяжні не змогли ухвалити рішення по 10 з 18 пунктів обвинувачення, які інкримінуються Манафорту. Суддя оголосив процес стосовно них таким, що не відбувся й відклав до 29 серпня розгляд питання, як продовжувати процес далі.

Читайте такожPolitico: Суд над Манафортом дає Україні підстави для справ проти своїх чиновників і олігархів

Зазначається, що 5 із 8 обвинувачень мають відношення до ухиляння від податків, 1 - недекларування іноземних банківських рахунків, як вимагає того закон. Ще 2 пункти - щодо банківського шахрайства.

Якщо суддя погодиться із висновками присяжних, загалом йому загрожує до 80 років ув'язнення.

Суд присяжних визначався з вироком Манафорту упродовж 4 діб, до його складу входять 6 жінок та 6 чоловіків.

Як зазначає Bloomberg, рішення присяжних є ударом по президенту США Дональду Трампу, проти якого веде розслідування спецпрокурор Роберт Мюллер. Справа Манафорта стала першою, яке Мюллер передав до суду.

Як повідомляв УНІАН, справа Манафорта є частиною розслідування спецпрокурора Департаменту юстиції США Роберта Мюллера про можливе втручання Росії у президентські вибори 2016 року на користь чинного глави Білого дому Дональда Трампа.

Манафорту пред'явлено звинувачення у відмиванні коштів, отриманих в Україні. Його також звинувачують у тому, що він не зареєструвався як іноземний агент, хоча займався лобіюванням інтересів у США прокремлівського уряду України часів екс-президента Януковича.

У звинуваченні Федеральної колегії присяжних, спрямованому до окружного суду у Вашингтоні, йдеться, що Манафорт і його колишній бізнес-партнер Рік Ґейтс за співпрацю з оточенням Януковича отримали десятки мільйонів доларів. Зокрема, у 2006-2015 роках вони виступали як незареєстровані агенти уряду України, "Партії регіонів" та «Опозиційного блоку».

За останніми даними, Манафорт отримав від українських політиків 31 млн доларів за надання політичних консультацій лише у 2012 році.

Манафорт та Ґейтс перевели мільйони доларів отриманих виплат іноземним компаніям та на банківські рахунки, які були відкриті ними та їхніми спільниками у низці країн, і зокрема, на Кіпрі, Сент-Вінсенті і Гренадинах та Сейшелах. Вони приховали існування іноземних компаній та банківських рахунків, постійно хибно повідомляючи у власних податкових документах, що вони не мають іноземних банківських рахунків.