Британія з'ясувала всі деталі отруєння Скрипаля / фото УНІАН

Влада Британії встановила всі деталі у справі про замах на колишнього співробітника ГРУ Сергія Скрипаля.

Про це повідомляє Українська правда з посиланням на The Telegraph.

Читайте такожЗатриманий в Росії "американський шпигун" має також британське громадянство - ЗМІ

Відео дня

Повідомляється, що агентська мережа ГРУ, яка стояла за атакою в Солсбері, розкрита і ліквідована і в найближчі роки загроза з боку цієї спецслужби минула. Зокрема, встановлені деталі змови, в тому числі і ланцюжок людей, який стояв на чолі цього замаху. При цьому джерела запевняють, що ланцюжок веде до вищого керівництва Росії.

"Загроза, що її становило ГРУ, яке вчинило спробу вбивства Скрипаля в березні минулого року, була різко скорочена в результаті контртерористичного розслідування, в ході якого були виявлені агенти, які вчинили напад", - пише видання.

Видання пише, що в той же час Лондон побоюється, що Росія створює нову шпигунську мережу у Британії, на цей раз за участю Служби зовнішньої розвідки (СЗР).

"Ми побоюємося того, що ми не знаємо про СЗР, порівняно з усім тим, що ми знаємо про ГРУ", - заявило виданню одне з урядових джерел.

За словами другого співрозмовника, "якщо Москва зараз виділяє більше ресурсів для СЗР і дає більше свободи для роботи у Британії, що, як ми вважаємо, відбувається, то це викликає набагато більшу стурбованість, оскільки вони є більш професійним підрозділом".

Окремі джерела повідомили, що подробиці змови добре відомі, в тому числі ланцюжок керівників, що веде аж до Путіна, який дав зелене світло на використання хімічної зброї на британській землі.

"Ми впевнені, що знаємо все, що нам потрібно знати про Солсбері", - сказало джерело, додавши: "ГРУ будуть потрібні десятиліття, щоб повернути собі точку опори в Великобританії".

Операції ГРУ частково були розкриті через їхні ж грубі помилки, такі як надання агентам паспортів з послідовними номерами.

В результаті Британія і її союзники змогли зібрати і обмінятися інформацією про особи більшості офіцерів ГРУ, які коли-небудь виїжджали за кордон РФ для секретних операцій.

Масова висилка шпигунів з російських посольств в Європі і США також зіграла величезну роль у підриві російської розвідувальної мережі за кордоном.

Велика Британія вислала 23 російських дипломата, а США - ще 60 у відповідь на отруєння Сергія і Юлії Скрипалів.

Британські чиновники тепер впевнені, що майже всі 23 дипломата були агентами ГРУ і СВР (служби зовнішньої розвідки) і що цей процес повністю позбавив Росію можливості шпигувати за діями Великої Британії.

Нагадаємо, раніше видання Daily Mail писало, що РФ намагається створити в Британії нову шпигунську мережу після викриття підозрюваних у хімічній атаці у Солсбері.

На початку грудня видання The Mirror повідомляло, що російські шпигуни почали нові операції в Британії. За даними джерел, російські дипломати, які на початку року були видворені з країни після отруєння Скрипаля, були мобілізовані для розвідувальних місій.