У голови правлячої партії Польщі знайшли таємний бізнес / фото flickr.com/wlodi

Лідер польської правлячої партії "Право і справедливість" (PiS) Ярослав Качиньський планував побудувати в центрі Варшави два хмарочоси-близнюки загальною вартістю близько 1,3 мільярда злотих.

Про це свідчать аудіозаписи розмови Качиньського з австрійським бізнесменом Геральдом Біргфеллнером зі штаб-квартири PiS, які має в розпорядженні Gazeta Wyborcza.

Читайте такожGazeta Wyborcza: Польща все більше відвертається від України

Відео дня

Будівництвом 190-метрових хмарочосів мала займатися компанія Srebrna, яка належить фонду Леха Качиньського. При цьому, згідно із записами і документами, всі угоди повинні були проводиться через інші компанії, щоб Srebrna офіційно не мала зв'язків з будівництвом.

Інвестиції для проекту мала приготувати фірма Біргфеллнера. Згідно з аудіозаписами, його компанія виконала роботи, однак вони не були оплачені. Фірма Біргфеллнера мала отримати 3% від усього обсягу інвестицій, що становить близько 9 мільйонів євро.

У розмові Качиньський пояснює Біргфеллнеру, що проект довелося зупинити через відсутність згоди місцевої влади Варшави.

"Якщо ми не виграємо вибори, то не треба будувати хмарочос у Варшаві", – підкреслює кілька разів Качиньський в бесіді від 27 липня 2018 року. Як відомо, PiS програла вибори мера у Варшаві.

З наступних уривків видно, що мова йде не тільки про вибори у Варшаві, але і вибори до парламенту в 2019 році. І що якщо б інформація про підготовку до інвестицій і ведення переговорів "спливла", це було б "смертельно небезпечно" з політичної точки зору для PiS.

Читайте такожGazeta Wyborcza: У Росії віра у війну витісняє християнство

Коли Качинський призупинив інвестиції, Srebrna відмовила у виплаті Біргфеллнеру і відомій юридичній фірмі за роботу, вона також не хотіла покривати витрати австрійця, такі як авіаквитки і готелі, витрачені при підготовці проекту.

Качиньський переконував Біргфеллнера, що не має впливу на рішення фірми Srebrna і запропонував звернутися до суду.

Як повідомляє видання, юристи австрійця вже відправили до варшавської прокуратури повідомлення про "обгрунтовану підозру у вчиненні злочину Ярославом Качиньським". Австрійський бізнесмен звинувачує голову PiS в "шахрайстві в особливо великих розмірах".