Президент Венесуели Ніколас Мадуро / фото facebook/pg/NicolasMaduro

Президент Венесуели Ніколас Мадуро відхилив ультиматум європейських держав щодо оголошення у країні нових президентських виборів.

Увечері в неділю, 3 лютого, коли спливав термін, який встановили європейські країни, Мадуро повторив своє відмову, передає DW.com.

Читайте такожТрамп не виключає можливості відправки військ США до Венесуели

Відео дня

"Вони намагаються загнати нас ультиматумами в кут, аби примусити нас до надзвичайної ситуації конфронтації", - заявив Мадуро в ефірі іспанського телеканалу La Sexta. Він додав, що не буде "піддаватися тиску".

Водночас президент Венесуели підтримав проведення зустрічі контактної групи з представників країн Латинської Америки та ЄС у столиці Уругваю Монтевідео, оскільки це може призвести до "діалогу між венесуельцями для розв'язання наших питань". Він також знову закликав опозиційного лідера Хуана Гуайдо до переговорів, які той раніше відкинув.

Очікується, що сім держав ЄС, які висунули ультиматум Мадуро, оприлюднять 4 лютого спеціальну заяву. Також цього дня відбудеться зустріч представників держав так званої "Групи Ліми" (Канада та 13 латиноамериканських країн) в Оттаві щодо ситуації у Венесуелі та подальших дій. 

Як повідомляв УНІАН, 10 січня Мадуро вступив на пост президента Венесуели після переобрання на другий термін.

США і держави Латинської Америки назвали його узурпатором влади, який привів цю країну до гуманітарної кризи.

21 січня в столиці країни Каракасі група військових зажадала усунути президента від влади і закликала громадян країни приєднатися до акцій протесту.

23 січня лідер опозиції Венесуели Хуан Гуайдо проголосив себе виконувачем обов'язків очільника держави. Мадуро назвав це державним переворотом, організованим Вашингтоном, і оголосив про розрив дипломатичних відносин із США. Мадуро заявив, що не має наміру залишати пост президента Венесуели до закінчення терміну повноважень у 2025 році.

За час акцій протесту після переобрання на другий термін Мадуро кількість затриманих серед протестувальників становить близько 500 осіб.

26 січня державний секретар США Майк Помпео заявив, що Китай і Росія підтримують режим Мадуро у Венесуелі з наміром повернути мільярди доларів, вкладені в його режим.