Володимир Путін / фото REUTERS

У Кабінеті президента Польщі пояснили, чому президента Російської Федерації Володимира Путіна не запросили на урочисті заходи до 80-х роковин початку Другої світової війни.

Як повідомляє "Польське Радіо", голова Кабінету президента Польщі Кшиштоф Щерський наголосив, що урочисті заходи відбудуться у колі держав, з якими Польща сьогодні співпрацює для миру на основі дотримання міжнародного права та поваги до суверенітету держав.

Читайте такожПольща не запросила Путіна на заходи до 80-х роковин початку Другої світової війни

Відео дня

Так міністр прокоментував позицію Міністерства закордонних справ Росії, яке 20 березня заявило, що плани Польщі запросити на урочистості нинішніх партнерів з Європейського Союзу, НАТО та країни "Східного партнерства", в той час як для Росії "не передбачено місця", є "ігноруванням історичної логіки".

У МЗС Росії зазначили, що "із подивом сприйняли намір влади Польщі організувати у вересні заходи з нагоди 80-ї річниці початку Другої світової війни в форматі зустрічі нинішніх "союзників і партнерів" Варшави з країн ЄС, НАТО, а також учасників проекту "Східне партнерство".

"Посилання на історичну логіку Міністерством закордонних справ Росії саме у контексті вересня 1939 року вважаємо проблематичним", - прокоментував цю заяву Щерський.

Він зазначив, що заходи до 80-річчя "акту агресії на Польщу, яка була початком світової війни, відбудуться у колі держав, з якими Польща сьогодні близько співпрацює для миру на основі дотримання міжнародного права, поваги до суверенітету держав та їхньої територіальної цілісності".

"Порушення цих принципів було ознакою агресорів з 1939 року і залишається найбільшою загрозою для миру сьогодні", - додав міністр.

Як повідомляв УНІАН, 19 березня канцелярія президента Польщі Анджея Дуди повідомила, що не запросила Путіна на заходи до 80-х роковин початку Другої світової війни.

"Серед запрошених країн Росії немає", - заявив речник президента Польщі Блажей Спихальський.

За словами Спихальського, запрошеними на урочисті заходи до Польщі мають бути тільки члени Європейського Союзу, НАТО і держави "Східного партнерства" - Білорусь, Молдова, Україна, Вірменія, Азербайджан, Грузія. Без Росії, уточнив він.

***17 вересня 1939 року почалася радянська військова операція у ході Другої світової війни, відома як "Вторгнення СРСР до Польщі" чи "Польсько-радянська війна 1939 року". Через 16 днів після нападу нацистської Німеччини на Польщу радянські війська без оголошення війни вторглися зі сходу і зайняли західнобілоруські та західноукраїнські землі. Операція, що тривала 20 днів, призвела до остаточної окупації Червоною армією та Вермахтом всієї території Другої Польської Республіки 6 жовтня 1939 року.