Ілюстрація / REUTERS

Світ зміг уникнути великої війни між головними силами після 1945 року. Навіть попри те, що США і СРСР кілька разів підходили дуже близько до краю в часи Холодної війни.

В перші два десятиліття після падіння Берлінської стіни війна між великими державами здавалася фактично неможливою. Сьогодні ж, коли підйом Китаю продовжується, а Росія остаточно відкинула міжнародний порядок, конфлікт між потужними державами знову в меню.

Про це на сторінках National Interest пише професор Військового коледжу армії США Роберт Фарлі, який склав список із 5 місць, де в 2019 році може розпочатися Третя світова війна.

Відео дня

Першим з таких місць він називає Південно-Китайське море, яке все більше охоплює торговельна війна між Америкою і Китаєм. Зараз цей конфлікт розігрується за допомогою обміну агресивними висловлюваннями, митами й іншими торговельними санкціями. США і Канада нещодавно загострили його, арештувавши виконавчого директора китайської компанії Huawei, що викликало дії у відповідь з боку Пекіна проти канадських громадян і американських фірм.

Читайте такожBloomberg: Тримайтеся, 2019 рік буде ще гіршим

Поки що США і Китай не сполучили напругу в торгівлі з суперечками у Південно-Китайському морі. Однак, відносини між ними продовжують погіршуватися. Рано чи пізно якась зі сторін може наважитися вийти за межу, накреслену доларами, словами і юридичними поданнями. Якщо Китай чи США вирішать, що їхні торговельні відносини, які впродовж двох десятиліть були двигуном глобального економічного зростання, постали перед серйозним ризиком, і якщо вони зроблять висновок, що конфлікт неминучий, якась зі сторін може зрештою наважитися «зняти рукавиці» в Південно-Китайському морі.

Друга в списку Фарлі – Україна. Світ згадав про неї після того, як Росія обстріляла, протаранила і захопила українські кораблі в Азовському морі. Цей епізод посилив напругу в кризі, яка триває вже кілька років. Україна у відповідь запровадила воєнний стан. На думку автора, це може означати, що уряд допускав «початок можливих заворушень».

Разом з тим, на Фарлі зауважує, що у Росії нібито немає інтересів, які могли підштовхнути її до порушення статус-кво перед українськими виборами. А Україні досі бракує можливостей, щоб змінити ситуацію на місцях. Після виборів, вірогідно, базове рівняння війни не зміниться. Однак, може з’явитися непевність. Зважаючи на напругу між Росією і США, навіть невеликий зсув може порушити непростий баланс, який зберігався кілька останніх років. І це може кинути Східну Європу в повний хаос. Цікаво, що в минулорічному прогнозі Фарлі Україна теж була потенційним місцем початку Третьої світової війни.

Читайте такожAmerican Interest: Санкції можуть зупинити війну в Україні, але їх потрібно змінити

Третя в цьогорічному списку – Перська затока. Вічна політична і військова криза на Близькому Сході переросла у неймовірну втому. Економічний тиск на Іран продовжує зростати. США роблять ще більш агресивні кроки, щоб скоротити торгівлю. Війна Саудівської Аравії у Ємені не вщухає. А в цей час сирійська громадянська війна хоч і стала менш нищівною, але великі гравці, такі як Росія, досі в ній беруть участь.

Однак, як і будь-яке тління, війна в Сирії може розгорітися. Політичне потрясіння в Ірані може дестабілізувати регіон, підштовхнути Іран до більш агресивної поведінки чи, навпаки, зробити Тегеран легшою здобиччю для його ворогів. Напруга між курдами, Туреччиною, сирійцями й іракцями може перерости у відкритий конфлікт будь-якої миті. Зважаючи на стратегічну важливість регіону, будь-яка нестабільність може призвести до початку війни між США, Росією і навіть Китаєм.

Черговим місцем початку Третьої світової війни автор називає Корейський півострів. Він визнає, що за рік напруга в регіоні скоротилася. Диктатор Кім Чен Ин продемонстрував певну поміркованість у питанні ядерних і ракетних випробувань. А президент США Дональд Трамп пом’якшив свою риторику щодо Північної Кореї. Перспектива зміцнення миру на Корейському півострові, на думку автора, здається найбільш вірогідною з середини 1990-х років. Втім, серйозні пастки все ще є. Президент США поставив на кін свій престиж, уклавши угоду з КНДР, яка нічого не зробила у ключових напрямках: не скоротила виробництво ядерної зброї і балістичних ракет. Якщо відносини Дональда Трампа і Кім Чен Ина зіпсуються, це ж станеться і з відносинами між їхніми країнами.

Читайте такожForbes: У 2019 році Україна і Балтія будуть під ударом, а гонка озброєнь формально почнеться

П’ятим місцем початку Третьої світової війни автор називає «непередбачуване місце». Зрештою, один полковник Військового коледжу армії США влучно сказав: «США помилилися в прогнозах усіх конфліктів з часів Корейської війни. Чому ситуація з Третьою світовою війною повинна бути іншою?». Нищівні конфлікти можуть спалахнути в Балтійському регіоні, в Азербайджані, в Кашмірі чи навіть Венесуелі. Але США, Китай і Росія завжди будуть в фокусі. Коли б не почалася Третя світова війна, це може статися в дуже несподіваному місці.