Джуліані стирає межу між американською політикою і Києвом / The Fortune

Навряд чи можна знайти в Європі країну, настільки залежну від США, як Україна. Вона бідна і постала перед військовою загрозою з боку агресивного сусіда Росії. Їй потрібні кредити, зброя і дипломатична підтримка. Без хороших відносин з Вашингтоном тут не обійтися ніяк. І це варто пам’ятати новому президенту Володимиру Зеленському, робота якого почалася в понеділок.

Однак, не варто забувати про цю залежність при оцінці потрясіння, яке влаштував у Києві Руді Джуліані, — пише Der Spiegel. Республіканець і особистий адвокат президента США Дональда Трампа нещодавно дав інтерв’ю на улюбленому телеканалі свого боса Fox News, під час якого коментував українську політику. За його словами, в команді Зеленського «є вороги президента» і навіть «вороги США». І тому він скасував свою заплановану зустріч із Зеленським і його людьми. Мовляв, у Києві його хотіли «затягнути в пастку».

Читайте такожFox News: У Конгресі закликають заборонити команді Трампа втягувати Україну у вибори

Відео дня

Німецьке видання зауважує, що новий президент України – політичний новачок, який з’явився фактично нізвідки. Чим він заслужив таке ставлення? Коротка відповідь така: слова Джуліані – це дезінформація про Зеленського й Україну на межі між зовнішньою і внутрішньою політикою Вашингтона. І люди, такі як Джуліані, умисне стирають цю межу. Київ затягне у вир виборів президента США у 2020 році. Але є і довга відповідь. Джуліані хоче змусити Зеленського використати українське судочинство для впливу на американську політику. І він це сказав відверто. Джуліані добре розуміє, що поїздка особистого адвоката президента США в іншу країну для впливу на її лідера і судову систему – це щось дуже незвичне. Однак, як виправдовується він сам, це «не протизаконно».

Чого хоче Джуліані? Він хоче, щоб суди України підтвердили дві популярні серед прихильників Трампа тези. Перша з них про те, що втручання Росії в американські вибори у 2016-му році не було. Натомість нібито Україна намагалася на них вплинути. І нібито це не Москва добивалася перемоги Трампа, а Київ боровся за його провал. Друга теза: колишній віце-президент США Джо Байден зловживав своєю владою, щоб захистити сина від українського правосуддя.

Перше націлене проти усіх демократів США, а друге – проти їхнього найбільш вірогідного кандидата на виборах у 2020 році. Обидві тези викривляють суть американської зовнішньої політики в роки Барака Обами. Мовляв, в Україні уряд США боровся не з агресивною Росією, а з Дональдом Трампом.

Читайте такожFox News: Адвокат Трампа вважає, що син Байдена вивіз з України «мільйони доларів»

«Такий мають вигляд міжнародні відносини, якщо дивитися на них з Trump Tower. Все завжди обертається навколо твоїх особистих інтересів, а не інтересів країни», - йдеться в статті.

Чи переконливі такі погляди? Звісно ж ні, навіть попри те, що певні питання до демократів лишаються. Der Spiegel нагадує, як віце-президент Джо Байден хвалився, що змусив Київ звільнити українського Генпрокурора Віктора Шокіна. Це багато говорить про манеру відносин між українським і американським урядом. Однак, ніщо не вказує на бажання Байдена захистити свого сина Хантера, який з 2014 року обіймав посаду в раді директорів української компанії Burisma. Насправді українська система правосуддя припинила розслідування проти компанії всупереч критиці з боку Вашингтона.

Причиною для звільнення Шокіна швидше те, що він захищав горезвісну корумпованість системи правосуддя в країні. МВФ і західні донори теж вимагали звільнення Генпрокурора. Перед тим вони ж змусили Київ піти на радикальний крок – створити НАБУ для боротьби з корупцією. Власне, в цьому процесі українській сторони допомагало ФБР. За іронією долі, під час виборів президента США в серпні 2016 року саме НАБУ повідомило, що ім’я Пола Манафорта, який був  керівником виборчого штабу Трампа, з’являється у «чорній бухгалтерії» проросійського екс-президента Віктора Януковича 22 рази. Через тиждень Манафорт подав у відставку.

Читайте такожWashington Post: Україна - не іграшка для Трампа і його оточення

Чи можна вважати втручанням в американські вибори дії спеціального органу України, повністю залежного від доброї волі уряду США? Але саме такі підозри виношують прихильники Трампа. Вони розглядають вплив ФБР на НАБУ як гілку містичної «таємної держави», яка таємно працює в державних органах, армії й системі юстиції, щоб нашкодити інтересам Трампа.

Джуліані також назвав дані з «чорної бухгалтерії» Януковича щодо Манафорта «фальшивкою». Для тих, хто не вірить у теорії змови й бачить світ у широкому спектрі відтінків сірого, буде очевидним, що чиновники в Києві боялися перемоги Трампа на виборах президента США. І це не дивно. Адже певні кола Республіканської партії розмірковували над тим, щоб визнати незаконну анексію Криму армією Росії. І саме оточення Трампа атакує в Україні тих, хто намагається боротися з корупцією. І деякі з цих людей тепер в команді Зеленського.

Зважаючи на це, ті, хто затягує чи імітує антикорупційні ініціативи, стають союзниками Джуліані.

«Генеральний прокурор Юрій Луценко «подає патрони» адвокату Трампа. Він підтвердив втручання в американські вибори «з української землі». Він робить це, тому що боїться за своє майбутнє після перемоги Зеленського. Він шукає у Вашингтоні підтримку, якої в нього немає в Києві», - йдеться в статті.

Видання зауважує, що Джуліані ставить під загрозу реформи в Україні. Боротьба з корупцією відійде на другий план. А Київ опиниться в центрі американських партійних сутичок. Тож початок президентства для Зеленського буде дуже не простим.