Ілюстрація / REUTERS

НАТО вперше за кілька останніх десятиліть змінила свою військову стратегію.

Про це генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг заявив в інтерв'ю німецькому тижневику Welt am Sonntag, повідомляє Deutsche Welle.

Він пояснив цей крок необхідністю реагувати на "ядерну загрозу", що зростає, з боку Росії.

Відео дня

"Наші військові експерти на цьому тижні ухвалили нову військову стратегію для альянсу", - сказав Столтенберг.

Читайте такожРосія не здійснила жодного кроку для відновлення ракетного договору - Столтенберг

За його словами, від 2014 року склалася "нова обстановка в сфері безпеки", виникли нові виклики на сході і на півдні Європи.

"Йдеться про те, щоб і надалі повною мірою демонструвати обороноздатність і мати можливість забезпечувати стабільність. Це почасти вимагає нових військових концепцій", - пояснив генсек НАТО.

Він підкреслив, що сила альянсу полягає саме в тому, щоб "бути спроможним змінитися за необхідності".

Генеральний секретар НАТО нагадав, що в 2014 році країни-учасниці організації домовилися збільшити свої витрати на оборону майже до 2% від ВВП. Це не штучно придумані цифри, вони "відображають потреби, пов'язані з військовою обороноздатністю" альянсу, додав Столтенберг, зазначивши, що мета полягає аж ніяк не в тому, щоб піти назустріч вимогам президента США Дональда Трампа.

Читайте такожРФ проводила військові навчання з "Іскандерами" та балістичними ракетами "Рубіж" в Криму і на Донбасі - Клімкін

Він привітав готовність Німеччини цього року наростити відповідні показники до 1,35% від ВВП і висловив сподівання на те, що у подальшому вони будуть ще збільшені.

Як повідомляв УНІАН, 4 грудня 2018 року держсекретар США Майк Помпео заявив, що Вашингтон висунув Росії 60-денний ультиматум на відновлення виконання Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності (ДРСМД). За його словами, серед різних порушень, які Росія здійснювала протягом багатьох років, - розробка і випробування з середини 2000-х років нової ракетної системи РФ "Новатор 9М729", яка дозволяє запускати крилаті ракети на великі відстані, що заборонені договором. У Сполучених Штатах дійшли висновку, що Росія суттєво порушує цей договір, і вирішили призупинити свої зобов'язання за ДРСМД як засіб захисту у відповідь на дії РФ.

Після того, як сплив термін ультиматуму, президент США Дональд Трамп заявив, що не допустить, аби ядерний потенціал Росії переважав потенціал цивілізованого світу, і оголосив, що 2 лютого США розпочинають шестимісячний період виходу з ДРСМД.

4 березня 2019 року Росія офіційно заявила про вихід з ДРСМД, аргументуючи це «необхідностю вжиття невідкладних заходів у зв'язку з порушенням Сполученими Штатами Америки своїх зобов'язань» щодо даного договору». В Міністерстві закордонних справ України розцінили це як намір Росії встановити контроль над регіоном від Балтії до Середземного моря шляхом виходу з ракетного договору.