Ілюстрація / REUTERS

Не можливо точно сказати, який настрій у Володимира Путіна після виборів до Європарламенту. І це не лише тому, що у самій Росії опитування демонструють рекордне падіння довіри до нього самого. А й тому, що, перед усім, з Кремля жодна інформація «не просочується».

Тому лишається тільки здогадуватися. Втім, це насправді не так вже й важко, зважаючи на те, що проросійські партії у Європі не приховують свого захоплення Путіним. А якщо якісь з них і не говорять про це відкрито, досить лише придивитися до того, чи збігаються інтереси їхніх лідерів з інтересами Росії у стратегічних сферах, пише Rzeczpospolita.

Читайте такожВибори до Європарламену: у Франції та Австрії лідирують партії Ле Пен і Курца

Відео дня

З шести найбільших країн Євросоюзу у щонайменше двох перемогли євроскептичні й проросійські партії. У Італії найбільшу підтримку отримала «Ліга» Маттео Сальвіні, а у Франції – «Народний фронт» Марін Ле Пен. Видання зауважує, що у Великій Британії значну підтримку здобула партія Brexit, яка відверто ворожа до ЄС. Однак, не можна сказати напевне, чи її засновник Найджел Фарадж має серйозний зв’язок з Москвою. Але навіть якщо зарахувати Британію до місць, де Москва може порадіти, тоді баланс в першій шістці - 3:3. Адже в інших трьох найбільших країнах ЄС корисні для Кремля партії або не отримали жодного мандату (Польща), або застрягли на локальному рівні (каталонські сепаратисти в Іспанії), або зазнали поразки (Німеччина).

Німеччина – особливий випадок. Тому що там проросійські партії є як в когорті правлячих політичних сил (Соціал-демократична партія), так і за їх межами (посткомуністичні «Ліві» і праворадикальна «Альтернатива для Німеччини). СДПН, яка входить у правлячу коаліцію, показала найгірший результат на виборах до Європарламенту за всі часи. Вона все більше випадає з двійки головний політичних сил країни поряд з ХДС/ХСС. Її місце серед лідерів займають «Зелені», які отримали 20,5% голосів. І ця партія лишається одним з найбільших критиків Кремля в Берліні.

Читайте такожЄвропарламент представив перший прогноз підсумків виборів

«Альтернатива для Німеччини» показала трохи гірший результат (11%), ніж на виборах в Бундестаг у 2017 році (12,6%). Попри це, вона все одно зміцнила свої позиції у порівнянні з попередніми європейськими виборами. Посткомуністичні «Ліві» поступово випадають з політичного поля у небуття (5,5%, на виборах в Бундестаг – 9,2%).

Видання зауважує, що на німецькій політичний сцені ситуацію, схоже, буде надалі вирішувати коаліція ХДС/ХСС і «Зелених». І це хороші новини для Польщі, України й інших країн регіону. Адже ці партії серед усіх у найважливішій країні ЄС не пов’язані з Росією. За межами першої шістки найбільш приємна для Москви ситуація склалася в Угорщині, де більше половини голосів отримала партія проросійського прем’єра Віктора Орбана.

Читайте такожНа виборах у Європарламент у Польщі перемагає правляча партія Качиньського

В Австрії «Партії свободи» здобула гірші результати. Але якщо пригадати нещодавній скандал навколо лідерів політичної сили, то результат на рівні 17,2% голосів здається прекрасним.

Путін добре знає німецьку мову. І новини з німецькомовних країн, вірогідно, привертають його увагу. Так чи інакше, загалом вплив проросійських партій в ЄС лишається досить стабільним завдяки тому, що країни-учасниці дуже різні. В одних з них Кремль втрачає, а в інших – здобуває.