Володимир Путін / REUTERS

Президент Росії Володимир Путін позитивно оцінив зростання націоналістичних і популістських рухів у Європі й Америці, заявивши, що ідея лібералізму себе вичерпала.

Про це Володимир Путін розповів в інтерв'ю британській газеті Financial Times, передає Голос Америки.

Зокрема, російський президент заявив, що "ліберальна ідея вичерпала себе", бо громадськість у багатьох країнах тепер налаштована проти імміграції, відкритих кордонів та мультикультуралізму.

Відео дня

Як зазначає Financial Times, ці ідеї Путіна перегукуються з політикою, яку проводять сьогодні багато світових лідерів, починаючи з Дональда Трампа у США і закінчуючи Віктором Орбаном в Угорщині й Маттео Сальвіні в Італії.

Читайте такожWall Street Journal: Рада Європи існує не для задобрювання диктатора в Росії

"Просто вони [ліберали] не можуть диктувати нікому й нічого, що вони намагаються робити в останні десятиліття", - говорить Путін.

Він назвав рішення канцлера Німеччини Ангели Меркель про прийом більше ніж 1 мільйона біженців "кардинальною помилкою".

При цьому Путін схвалив спроби президента Трампа зупинити потік нелегальних мігрантів та контрабанди наркотиків із Мексики.

"Ця ліберальна ідея передбачає, що взагалі нічого не треба робити. Вбивай, грабуй, ґвалтуй - тобі нічого, бо ти мігрант, треба захищати твої права", - говорить Путін. Він наполягає: "Порушив - отримай покарання за це. Тому сама ця ідея [лібералізму] себе вичерпала і вона вступила в суперечність із інтересами більшості населення".

Президент Росії також назвав Дональда Трампа "талановитим". "Пан Трамп не є кар'єрним політиком. У нього виразний світогляд та бачення національних інтересів США. Я не сприймаю чимало його методів, коли доходить до вирішення проблем. Але знаєте, що я думаю? Я думаю, що він талановита особа. Він дуже добре знає, чого від нього очікують його виборці", - відзначив Путін.

Путін в інтерв'ю FT в черговий раз категорично відкинув звинувачення у втручанні в президентські вибори 2016 року в США включно з висновками незалежного прокурора США Роберта Мюллера, у референдум про вихід Британії з Євросоюзу, та у втручанні в недавні вибори в Європарламент. Російський президент назвав факти, наведені в звіті Мюллера, "міфічним втручанням".

Читайте такожМер Лондона порівняв Трампа та Орбана з фашистами ХХ століття

Торкнувшись теми торгової війни між США і Китаєм, та зростання напруженості у відносинах між Тегераном і Вашингтоном, Путін назвав ситуацію, що склалася, "вибухонебезпечною". Проблема, на його думку, полягає в "односторонньому" підході США та "відсутності правил", які визначають сьогоднішній світопорядок.

Путін висловив заклопотаність у зв'язку з загрозою відновлення гонки ядерних озброєнь між США і Росією. "Було погано, що була "холодна війна", це правда, - але були хоча б якісь правила, яких всі учасники міжнародного спілкування так чи інакше дотримувалися або намагалися дотримуватися. Зараз, схоже, правил взагалі не існує", - говорить Путін.