Польща неоднозначно поводиться з Росією / фото Zaxid.net

Партія "Право і Справедливість" сама не знає, як вона ставиться до повернення Росії права голосу в ПАРЄ. Стає все більше запевнень з боку політиків включно з заступником міністра закордонних справ, що Польща проти цього рішення. І що вона з тим неприємним інцидентом не має нічого спільного.

Зрештою, це сказав лише заступник голови польської дипломатії. Хоча його заява інтригує, тому що вона завдає удар по його керівнику - міністру Яцеку Чапутовичу. Про це пише Rzeczpospolita, додаючи, що сам прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький оголосив, що його уряд проти повернення Росії в ПАРЄ. І що він брав участь лише "в розблокуванні певних процедур" в Раді Європи. Та й польський уряд не хотів перешкоджати своїм європейским партнерам, які хотіли нормалізації відносин з Москвою.

Читайте такожNRC Handelsblad: Капітуляція ПАРЄ перед Росією не має ні політичного, ні морального виправдання

Відео дня

Це правда, що за поверненням Росії в ПАРЄ стоять впливові країни ЄС - Німеччина і Франція. Але правда і в тому, що Польща теж один раз підтримала Москву, а ще один раз - ні. Все відбулося в два етапи. Спочатку всередині травня на зустрічі голів МЗС країн Ради Європи в Хельсінкі міністр Яцек Чапутович підтримав російську сторону. І дивно, що лише через півтора місяці хтось це заперечує. Тому що про це писало багато видань включно з Rzeczpospolita. Другим етапом стало голосування в ПАРЄ, яке відбулося в червні у Страсбурзі. Тоді Польща, а зокрема депутати "Права і Справедливості", виступили проти Росії.

В Хельсінкі Чапутович підтримав повернення Росії до організації. Він зустрівся з міністром закордонних справ Сергієм Лавровим, розраховуючи, що зможе домовитися про повернення Варшаві уламків президентського літака Леха Качиньського. Також він хотів розморозити стосунки, щоб можна було в Смоленську провести день пам'яті авіакатастрофи, в якій загинув колишній польський президент. Важко собі уявити, що це був його особистий задум. Вочевидь, партія "Право і Справедливість" і її лідер знали про це.

Читайте такожWall Street Journal: Рада Європи існує не для задобрювання диктатора в Росії

Видання зауважує, що в спробі повернути уламки президентського літака немає нічого поганого, хоч вона виявилася і невдалою. Однак, велика проблема полягає в повністю хаотичній політиці "Права і Справедливості" щодо такого "спритного гравця", як Росія. Навіть МЗС Польщі говорить не в один голос. Міжнародні партнери Польщі можуть не зрозуміти такої поведінки.