Демонстранти в Гонконзі прислухаються до порад одного з героїв Брюса Лі / Flickr/Ian Muttoo

«Будь аморфним, безформним, як вода», - говорив Брюс Лі, граючи майстра бойових мистецтв у фільмі «Лонгстріт». Цей серіал транслювався на американському телебаченні в 1971 році. Лі помер через два роки після того у Гонконзі. Тепер в місті роздуми актора про природу води набули нового значення для бійців іншого типу.

Зокрема, слова Брюса Лі надихають демонстрантів, які вже більше місяця протестують проти нового законопроекту про екстрадицію, — пише The Economist. Уряд відклав документ минулого місяця. Але учасники протестів цитують Лі як рецепт збереження тиску на місцеву владу за допомогою нової тактики. Протести мають бути «аморфними, безформними» і розкиданими по території. Так можна придушити владу.

Читайте такожНові протести у Гонконзі: під час акції сталися сутички мітингувальників із поліцією

Відео дня

Демонстранти хочуть більших поступок. Вони добиваються формального відкликання законопроекту, який передбачає передачу материковому Китаю підозрюваних у скоєнні злочинів проти Комуністичної партії. Також вони хочуть розслідування поліцейського насильства проти учасників протестів. Однак, цього разу вони не хочуть повторювати тактики «Руху парасольок», який охопив вулиці у 2014 році. Тоді люди тижнями жили на вулицях в діловому серці Гонконгу, щоб захистити збереження демократії в автономії. Тоді протести не добилися жодних поступок від уряду і викликали невдоволення мешканців, чий ритм життя був підірваний вуличними акціями.

Але масові протести проти законопроекту про екстрадицію виявилися значно масштабнішими, ніж ті, що пройшли у 2014-му. 16 червня два мільйони людей вийшли на вулиці. І через день влада погодилася відкласти документ. Ці протести стали найбільшими за всю історію Гонконгу. Тепер активісти влаштовують акції в інших частинах автономії, сподіваючись, що це допоможе підняти більш масштабну хвилю невдоволення. Вони кажуть, що будуть проводити заходи кожних вихідних у кожному районі до тих пір, поки їхні вимоги не будуть виконані.

Читайте такожПротестувальники в Гонконзі прорвалися до будівлі парламенту (фото)

Перший такий захід відбувся 6 липня. І він був масштабний. Сотні тисяч людей пройшли маршем від популярного серед туристів торговельного району Цім Ша Цуй до залізничної станції Західний Кулун, через яку в місто прибувають мандрівники з материкової частини Китаю.

Демонстранти кажуть, що вони хочуть «просвітити» гостей з материка, пояснивши їм, що таке законопроект про екстрадицію. Інші марші були меншими, але вони теж були націлені на тих, хто прибуває з материкового Китаю. 6 липня мешканці району Туан Мун виступили проти так званих «співочих тіток» з материкової частини, які гучно співали у парках за гроші. Через сім днів після того в районі Шунг Шуй вони виступили проти туристів з материка і торговців, які купували товари в Гонконзі для перепродажу на іншому боці. 17 липня тисячі продемократичних активістів старшого віку, які називали себе «срібноволосими», пройшли маршем в центрі міста, щоб підтримати молодших «колег на лінії фронту».