Дональд Трамп / REUTERS

Президент США Дональд Трамп тиснув на прем’єр-міністра Австралії під час нещодавньої телефонної розмови. Зокрема, він вимагав, щоб австралійський лідер допоміг американському Генпрокурору Вільяму Барру збирати інформацію для перевірки Департаменту юстиції. Метою цієї перевірки було дискредитувати розслідування справи про втручання Росії, яку розслідував спеціальний прокурор Роберт Мюллер.

Про це пише New York Times з посиланням на двох американських чиновників, поінформованих про деталі розмови лідерів США й Австралії. Білий дім обмежив доступ до стенограми телефонної розмови на запит Барра. Лише невелика група помічників президента отримала доступ до цієї інформації.

«Обмеження було незвичним і подібним до того, яке наклали в липні на телефонну розмову з президентом України. Ця розмова тепер в епіцентрі процесу імпічменту, який запустили демократи в Палаті представників», - пише видання.

Відео дня

Читайте такожUSA Today: Український скандал зміг вплинути на США так, як не змогло розслідування втручання Росії

Так само, як і дзвінок українському президенту, розмова Трампа з прем’єром Австралії Скоттом Моррісоном демонструє, як американський лідер використовує дипломатію найвищого рівня у своїх особистих інтересах. Також вона викриває те, що Трамп розглядає свого Генерального прокурора як критично важливого партнера. Фактично він використовує федеральні правоохоронні сили США для досягнення своїх політичних цілей, щоб поквитатися зі своїми уявними ворогами з «глибокої держави», а також щоб виставити розслідування Мюллера як продукт партійної корумпованості.

Перевірки Департаменту юстиції й паралельні зусилля особистого адвоката американського президента Рудольфа Джуліані – це своєрідна «війна на два фронти». Трамп говорив, що Барр може допомогти йому підтвердити перемогу на виборах 2016 року. А Джуліані намагався розкопати шкідливу інформацію про колишнього віце-президента США Джозефа Байдена, який збирається боротися за президентське крісло у 2020 році.

В рамках всіх цих зусиль, Барр впродовж останніх місяців просив президента посприяти контактам з іноземними чиновниками. Він здійснив принаймні одну поїздку в Італію, щоб налагодити співпрацю. Про це виданню сказав чиновник Департаменту юстиції. Перевірка націлена проти американської розвідки й правоохоронних органів, які розслідували сумнівну поведінку виборчої команди Трампа. Тепер їхні власні дії намагаються перевірити на законність.

Читайте такожFox News: Трамп хоче розслідувати змову України з Клінтон під час виборів

Трамп ініціював обговорення з Моррісоном впродовж останніх тижнів суто для того, щоб попросити про допомогу Австралії в цій роботі проти американських правоохоронців. Про це New York Times повідомили два джерела. Фактично Трамп попросив уряд Австралії почати розслідування проти самого себе. Слідчі ФБР почали вивчати зв’язки команди Трампа з Росією під час виборів 2016 року після того, як австралійські чиновники повідомили, що російські посередники зв’язалися з радниками на той час кандидата-республіканця. Йшлося про публікацію інформації, яка б нашкодила кампанії Гілларі Клінтон. В травні 2016 року австралійський дипломат у Великій Британії зустрівся з радником Трампа з закордонних справ Джорджом Пападопулосом. Останній розповів про запропонований Росією бруд на Клінтон.

Пападопулос також розповів австралійському дипломату, що чув від вченого Джозефа Міфсуда про наявність у російської сторони «тисяч» електронних листів Клінтон. Міфсуд працював професором у Римі. Але з того часу він зник. Соратники Трампа включно з Джуліані стверджують, що нібито західна розвідка «підсунула» Місфуда з його розповідями Пападопулосу, щоб підставити його. В минулу п’ятницю Барр зустрічався з членами уряду Італії. Прес-секретар Департаменту юстиції Керрі Купеч відмовився коментувати, чи обговорював Генпрокурор розслідування щодо виборів.

«На прохання Генпрокурора Барра, президент контактував з іншими країнами», - пояснив прес-секретар, додавши.

Читайте такожNew York Times: А що як Трамп хоче, щоб йому влаштували імпічмент?

Після розмови з Моррісоном Трамп сказав чиновникам, що Департамент юстиції планує зв’язатися з австралійськими правоохоронними органами. В заяві прес-секретар Білого дому Хоган Гідлі вирішив зосередитися на політичних опонентах Трампа.

«Демократи, вочевидь, не хочуть, щоб правда спливла на поверхню. Оскільки вона може нашкодити їм політично. Але цей телефонний дзвінок пов’язаний з перевіркою Департаменту юстиції, про яку було оголошено кілька місяців тому. Вона націлена викрити, що саме сталося», - сказав Гідлі.

В понеділок увечері прес-секретар Моррісона сказав, що «уряд Австралії завжди готовий допомагати й співпрацювати із заходами, які допомагають пролити світло на розслідувані питання».

«Прем’єр-міністр підтвердив цю готовність ще раз в розмові з президентом», - додав прес-секретар уряду Австралії.