Скандал може нашкодити відносинам України як зі США, так і з ЄС / фото УНІАН

Президент України, вірогідно, звик до надмірної уваги, зважаючи на його акторське минуле. Але викриття деталей телефонної розмови з Дональдом Трампом пролило світло на його недосвідченість. Через це Україна може опинитися в становищі політичного «футбольного м’яча».

Про це пише видання Forbes, нагадуючи, що під час телефонної розмови 25 липня Трамп просив свого українського колегу почати розслідування проти головного кандидата від демократів на наступних виборів Джо Байдена і його сина Гантера. Ця розмова відбулася якраз після того, як Білий дім заморозив 400 мільйонів доларів військової допомоги для України, яка гостро потрібна країні на тлі її оборони від агресії Росії. Телефонна розмова стала причиною для запуску процедури імпічменту проти Трампа якраз тоді, коли США входять у виборчий сезон 2020 року.

Читайте такожAmerican Interest: Україна найбільше постраждає від скандалу навколо Трампа

Відео дня

Для України загроза в тому, що не відомо, як українська тема буде використана під час американської виборчої кампанії. І чи не стане українська держава асоціюватися з проблемами, а не можливостями. Інша проблема криється в тому, як демократи потрактують слова Зеленського під час розмови з Трампом. І чи Конгрес і далі буде активно підтримувати Київ.

Втім, український президент продемонстрував правильну холоднокровність. Під час першої формальної зустрічі з лідером США 18 вересня Зеленський сказав: «Ніхто на мене не тиснув. І не хочу втручатися у демократичні вибори в США». Втім, не виключено, що ці слова могли прозвучати запізно.  Видання нагадує про відсутність політичного досвіду в президента України. І критики часто чіпляються за це. Останній скандал став жорстким уроком для Зеленського, якому довелося в дуже грубій формі побачити, що його приватні розмови не такі вже й приватні.

Ще один урок, який йому і Трампу доведеться вивчити, полягає в масштабах справжньої допомоги ЄС для України. Під час розмови Зеленський «на 1000%» погодився з президентом США, що американська сторона робить для України значно більше, ніж Європа. Український лідер також додав, що Франція й Німеччина роблять «не достатньо». Але Організація економічної співпраці й розвитку (OECD) стверджує, що у 2016-2017 роках допомога з боку інститутів ЄС була вдвічі більшою, ніж США. Ця оцінка не включає внесок окремих країн-учасниць.

Читайте такожSüddeutsche Zeitung: Німеччина дала Україні 1,4 мільярда євро і виконує санкції краще, ніж США

«Розмов не посилить доброзичливість ЄС до Зеленського в той час, коли йому потрібні друзі», - каже старший аналітик Центру європейської політики Пол Айван. Втім, на його думку, навряд чи лідери ЄС будуть «реагувати емоційно».

Однак, скандальний телефонний дзвінок може мати непряму негативну дію на розбудову відносин з Францією й Німеччиною. На це вказує голова центру «Нова Європа» Олена Гетьманчук.

«Його слова про відсутність підтримки можуть бути використані проти України. Тому що Україну можуть виставити як невдячного партнера», - допускає експерт.

На додачу, скандальні викриття грають на руку президенту Росії Володимиру Путіну, який багато років намагається дестабілізувати Україну зсередини й дискредитувати її на міжнародній арені.