Минулої весни у Держдепартаменту остаточно відібрали контроль над політикою щодо України / фото УНІАН

Минулої весни чинний голова адміністрації Білого дому Мік Малвені організував зустріч, на якій певній групі американських чиновників наказали відібрати політику щодо України у традиційних каналів. Натомість вона дісталася міністру енергетики Ріку Перрі, послу США в ЄС Гордону Сондленду і спеціальному представнику Курту Волкеру.

Про це, як пише Washington Post, розповів високопоставлений представник Держдепартаменту, даючи свідчення перед Конгресом. Джордж Кент обіймає посаду помічника Держсекретаря з питань України. Він розповів слідчим Палати представників, що йому наказали «притихнути» і сфокусуватися на п’яти інших країнах в його портфоліо.

Читайте такожNew York Times: Білий дім перевіряє обставини розмови Трампа з Зеленським

Відео дня

У справах України він повинен був підпорядковуватися Волкеру, Сондленду і Перрі, які називали себе «три аміго». Про це американським журналістам розповів конгресмен Герольд Коннолі. За його словами, Кент вирішив, що його усунули від справ, тому що його позиція «була небажаною» на вищих рівнях уряду США.

Зустріч, яку описав Кент, відбулася з ініціативи Малвені 23 травня, тобто за лічені дні після того, як Білий дім відкликав посла в Україні Марі Йованович. Остання минулого тижня розповіла слідчим Конгресу про кампанію проти неї й інших дипломатів, яку організував особистий адвокат Трампа Рудольф Джуліані.

Свідчення Кента свідчать про те, що рішення вирвати політику щодо України з рук професійних дипломатів і віддати її більш лояльним до Трампа чиновникам було ухвалене за кілька тижнів до горезвісної телефонної розмови українського й американського президентів. Кент під час свідчень розповів, що про зміни в американській дипломатії українську сторону повідомили в липні.

Читайте такожPolitico: Україні може піти на користь скандал навколо Трампа

«Для деяких американців у посольстві це були неочікувані новини», - додав Кент.

Перрі, який давав брифінг у середу на Капітолійському схилі, сказав журналістам, що «був залучений до української політики більше, ніж будь-хто».

«І я ніколи не чув і не бачив нічого недобросовісного з боку президента чи будь-кого іншого», - сказав Перрі.