Мальта вилучила гроші, які Росія друкує для лояльного воєначальника в Лівії / Times of Malta/Wolfram Lacher

Уряд Мальти вилучив масову партію неофіційних банкнот лівійської валюти, отримати яку повинен був військовий командир Халіфа Хафтар. Він веде війну проти визнаного ООН уряду Лівії в Триполі.

Як пише The Guardian, служби безпеки Мальти підтвердили, що вилучили два контейнери об'ємом 56 кубометрів. Вони були наповнені нещодавно запровадженою лівійською валютою. Вантаж затримали в кінці вересня, коли кораблі зробили зупинку на Мальті.

Читайте такожРада безпеки ООН зібралася на консультації через авіаудар у Лівії

Вважається, що готівку надрукували в Росії для невизнаного лівійського уряду, який базується в місті Аль-Байда. Гроші використовувалися для посилення війни проти офіційної влади в Триполі. Видання нагадує, що Лівія досі охоплена громадянською війною. Захід і Схід країни будують паралельні органи влади, зокрема уряд, центральні банки й збройні сили. Хафтар бомбить столицю Лівії Триполі з квітня, намагаючись повалити уряд національного порозуміння.

Мальта визнає уряд в Триполі, який очолює Фаїз аль-Саррадж. Він відвідав острів у травні, щоб заручитися підтримкою після того, як "Лівійська національна армія" Хафтара почала наступ на Триполі.

Росія стверджує, що вона зберігає нейтралітет у Лівії. Але Москва дозволила східному лівійському уряду друкувати на території Росії свою валюту - динар. Ці гроші витрачаються на те, щоб профінансувати бойові дії проти конкурентів на заході. Хафтар також відвідував Москву, яка надала йому зброю.

Читайте такожThe Times: Авіаудар вбив десятки найманців Кремля у Лівії

"Я б не інтерпретував це як щось, націлене проти Росії. Йдеться про виконання Мальтою резолюції ООН щодо Лівії, яку ми всі підписали й підтримали", - прокоментував неназваний представник служб безпеки Мальти.

Разом з тим, уряд в Триполі не проголосив надруковані в Росії банкноти незаконними. Тож до кінця не зрозуміло, які санкції стали основою для вилучення валюти. В квітні уряд Мальти відмовив Москві у дозволі на перетин повітряного простору країни російськими військовими літаками, які прямували з Сирії у Венесуелу. Невдовзі після цього Мальта також не пустила в свою акваторію російський військовий корабель. У Москві ці кроки назвали "недружніми".