Засновник "Білих касок" загинув у Стамбулі \ JAMES LE MESURIER/TWITTER

У Стамбулі знайдений мертвим колишній британський військовий, засновник сирійської неурядової організації "Білі каски" Джеймс Ле Мезюрьє.

Читайте такожРосія, Асад та проіранські сили за місяць вбили в Ідлібі 75 людей

Тіло Ле Мезюрьє виявили поруч з його будинком, причина смерті поки не відома.

Відео дня

Як повідомив Бі-бі-сі один з волонтерів "Білих касок", тіло виявили приблизно о 04:30 ранку за місцевим часом на вулиці поруч з офісом організації Mayday Rescue Foundation, частиною якої є "Білі каски". Його знайшов працівник місцевої мечеті, який подзвонив в поліцію.

Тіло британця виявили з переломами ніг і черепа, пишуть турецькі ЗМІ.

Робота "Білих касок" продовжиться, сказав журналістам товариш Мезюрье, голова організації "Лікарі під вогнем" Хеміш де Бреттон-Гордон. "Це трагедія. Він був одним з небагатьох людей, які дійсно вплинули на гуманітарну ситуацію в Сирії", - додав Бреттон-Гордон.

Команди добровольців-рятувальників з'явилися в Сирії на територіях, підконтрольних сирійським повстанцям, у 2012 році. У 2012-2013 роках цим командам допомагали грошима, обладнанням, технікою, медикаментами та організацією тренувань - європейські уряди, Туреччина, Японія, США і багато неурядових організацій, включаючи Mayday Rescue, засновану Ле Мезюрьє.

У 2014 році під керівництвом колишнього британського військового команди рятувальників об'єдналися в загальнонаціональну організацію "Сирійська цивільна оборона". "Білі каски" - це її неофіційна назва.

Волонтери з "Білих касок", за різними даними, врятували десятки тисяч людей за час конфлікту в Сирії.

У 2016 році Ле Мезюрьє був нагороджений Орденом Британської імперії. В інтерв'ю Huffington Post в 2017 році він сказав: "Хоча я є засновником і бачив, як ["Білі каски"] налагодили свою діяльність, але "Білі каски" на 100% сирійська організація. Я дуже пишаюся тим, що вони роблять кожен день в надзвичайних умовах. Ці чоловіки і жінки щодня ризикують життям заради своїх сімей і своїх громад. Це дуже надихає".

У 2016 році "Білі каски" отримали нагороду "За правильний спосіб життя" за надзвичайну сміливість, співчуття і гуманітарну участь в порятунку цивільного населення. У тому ж році організація була номінована на Нобелівську премію миру.

Той факт, що засновником "Білих касок" став британський військовий, а фінансуються вони, за їхніми ж офіційними даними, урядами Британії, Данії, Нідерландів і Німеччини, а також американською USAID, здається їх опонентам достатньою підставою, щоб звинуватити організацію у роботі на Захід.

У підконтрольних Башару Асаду ЗМІ, а також в Росії, Ірані та інших країнах з'явилося безліч публікацій, в яких "Білі каски" звинувачували у фальсифікації свідчень бомбардувань мирного населення авіацією Асада і Росії, а також про хімічні атаки. Багато фактів нападів були підтверджені іншими спостерігачами та міжнародними організаціями.

"Башар Асад і Росія заперечують всі масові вбивства, які вони вчинили в Сирії. Вони намагаються спотворити реальність і правду, яку ми повідомляємо", - так в минулому році коментував звинувачення на адресу організації один з членів її керівництва Аммар аль-Салмо.

Крім іншого, уряд Башара Асада і його союзники Росія і Іран звинувачували "Білі каски" у сприянні терористичним організаціям.

Група "Білі каски" заснована в 2014 році. Її кістяк - волонтери. "Білі каски" стверджують, що врятували понад 100 000 життів під час сирійської війни. За даними групи, 252 її членів були вбиті в ході операцій, ще понад 500 отримали поранення.