REUTERS

Ізраїль завдав нових ударів по сектору Газа після того, як палестинські бойовики активізували ракетні обстріли ізраїльської території, що почалися після вбивства одного з їхніх лідерів.

Читайте такожІзраїль ліквідував одного з лідерів "Ісламського джихаду" (відео)

Авіація і Армія оборони Ізраїлю, повідомили ізраїльські військові, завдали ударів по об'єктах палестинського угруповання "Ісламський джихад". У бік Ізраїлю було випущено більше 150 ракет, передає Бі-бі-сі.

Відео дня

Ескалація конфлікту послідувала після того, як ізраїльські військові вбили одного з лідерів "Ісламського джихаду" Баху Абу аль-Атту.

Вважається, що "Ісламський джихад" користується підтримкою Ірану, штаб-квартира організації знаходиться в Дамаску.

Весь день Армія оборони Ізраїлю обстрілювала об'єкти, які, як вона вважає, належали "Ісламському джихаду".

Під удари потрапив так званий "тунель терору", який, за твердженням ізраїльських військових, "Ісламський джихад" планував використовувати для нападів на мирних жителів в Ізраїлі.

Ізраїль також заявив про знищення тренувальних баз, збройових фабрик і складських приміщень.

По всьому Ізраїлю сьогодні звучали сирени. З раннього ранку в його бік летіли ракети з Гази. Сотні тисяч ізраїльтян ховалися в бомбосховищах, а школи та бізнес-установи були закриті.

Десяткам постраждалих була надана медична допомога, повідомили ізраїльські медики.

За даними міністерства охорони здоров'я Гази, там в результаті ізраїльського обстрілу було поранено 30 палестинців.

Баха Абу аль-Атта отримав популярність в Газі в цьому році. Він командував бійцями угруповання "Бригада Аль-Кудс", що входить в "Ісламський джихад", на півночі і сході Гази. Але він все більше діяв без згоди керівництва ХАМАС, найбільшого воєнізованого угруповання в секторі Газа. Абу аль-Атта віддав наказ про ракетний обстріл Ізраїлю, судячи з усього, без схвалення ХАМАС, коли ізраїльські військові застрелили і поранили десятки палестинців під час протестів по периметру стіни на початку місяця. Один палестинський телеведучий навіть виступив з попередженням, що подібні дії можуть призвести до того, що Ізраїль спробує його вбити.

Прем'єр Біньямін Нетаньяху сказав, що Ізраїль не хоче загострювати ситуацію, але готовий до затяжного конфлікту. "Той, хто думає, що може бити по нашим громадянам і уникати нашої довгої руки, помиляється", - сказав Нетаньяху на прес-конференції в Тель-Авіві.

"Ми вже довели, що можемо наносити удари по терористах з хірургічною точністю, де б вони не ховалися. Хто б не заподіяв нам шкоди, ми завдамо їм такий же".

Палестинські організації в Газі випустили спільну заяву, в якій говориться, що Ізраїль перейшов всі межі і зіткнеться з наслідками.

На похороні аль-Атти високопоставлений член "Ісламського джихаду" Халед аль-Батш сказав, що вважає дії Ізраїлю оголошенням війни.

Члени угруповання дали обіцянку, що їхня помста за бойовика "струсоне сіоністську державу".

Безпосереднім приводом для загострення стало вбивство Ізраїлем Бахи Абу аль-Атти рано вранці у вівторок в ході "хірургічно точного удару" по будівлі в районі Шеджайя, на сході сектора. Нетаньяху, коментуючи цю операцію, заявив, що аль-Атта був "часовою бомбою" і що його смерть запобігла неминучому нападу на громадян Ізраїлю. Прем'єр-міністр заявив, що цей бойовик винний в кількох ракетних ударах по Ізраїлю.

Глава генерального штабу ЦАХАЛ генерал-майор Авів Кохаві заявив, що аль-Атта заважав недавнім спробам домовитися про припинення вогню між Ізраїлем і ХАМАС, який вважається суперником "Ісламського джихаду".

Дружина аль-Атти теж загинула в ході удару. Четверо їхніх дітей і сусід, за повідомленнями ЗМІ, отримали поранення.

Приблизно в той же час, як загинув аль-Атта, ізраїльська авіація завдала удару у Дамаску по будинку ще одного лідера "Ісламського джихаду" Акрам аль-Аджорі. Дві людини загинуло, ще 10 отримали поранення, повідомляє сирійське урядове агентство САНА. САНА повідомляє, що Акрам аль-Аджорі живий. Але серед загиблих його син. Ізраїль ніяк не коментував ці повідомлення.