Дональд Трамп / REUTERS

Президент Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп заявив про причетність України до втручання у президентські вибори в США у 2016 році.

Про це Трамп сказав під час телефонного інтерв'ю в програмі "Fox & Friends", яка виходить в ефірі телеканалу Fox News.

Трамп висловив думку, що під час президентської виборчої кампанії в США у 2016 році представники адміністрації Барака Обами шпигували за ним та прослуховували телефонні розмови. Зокрема, він стверджує, що до цієї кампанії причетні такі колишні високопосадовці, як екс-директор Центрального розвідувального управління США Джон Бреннан, екс-директор Національної розвідки США Джеймс Клаппер, екс-радник президента США з національної безпеки Сьюзан Райс.

Відео дня

Читайте такожТрамп назвав Україну третьою у світі за корупцією й пояснив втручання Джуліані

На його переконання, ці високопосадовці передчували, що він має виграти вибори у Гілларі Клінтон, і тому шукали можливості не допустити цього. "Вони написали фальшиве досьє, це огидне фальшиве досьє, і намагалися опублікувати його перед виборами... Вони витратили мільйони і мільйони доларів. Гілларі Клінтон заплатила за це, і демократи", - стверджує Трамп.

При цьому він заявив, що до цього також має відношення Україна. "Вони віддали сервер (з даними Національного комітету Демократичної партії США - УНІАН) компанії CrowdStrike... яка є компанією, якою володіє дуже багатий українець. І я досі хочу побачити цей сервер. Ви знаєте, що ФБР так і не отримало цей сервер. Це є великою частиною цієї старої справи. Чому вони віддали його українській компанії?", - сказав Трамп.

При цьому у нього уточнили, чи дійсно сервер був переданий Україні. На це Трамп сказав, що саме про це запитав 25 липня у президента України Володимира Зеленського під час телефонної розмови.

"Це саме те, про що я запитав у телефонній розмові, якщо ви знаєте. Я маю на увазі, що я запитав його напряму, тому що ми шукаємо корупцію, цю величезну корупцію. Чому ми повинні давати сотні мільйонів доларів країнам, у яких така корупція?", - сказав Трамп.

Також він зауважив, Зеленський в Україні був обраний президентом на основі наміру боротися з корупцією.

Читайте такожУ США завершилися публічні свідчення у справі про імпічмент Трампу (відео)

Як повідомляв УНІАН, у 2016 році в американських ЗМІ повідомлялося про хакерські атаки на сервери Демократичної партії, і зокрема Національного комітету Демократичної партії, з яких були викрадені документи Демократичної партії.

У червні 2016 року експерти з комп'ютерної безпеки заявили про проникнення в мережу штаб-квартири демократів угруповань, імовірно пов'язаних з Росією. Усуненням проблеми займалася компанія CrowdStrike. Її представники заявили, що йдеться про об'єднання Cozy Bear і Fancy Bear. Причому фахівці вказували на можливий зв'язок хакерів з російськими ФСБ і ГРУ РФ.

Результатом одної з кібератак стала публікація 22 липня 2016 року тисяч листів керівництва Демпартії на порталі WikiLeaks.

В ході другої атаки хакери зламали мережі комітету Демократичної партії щодо виборів у конгрес, тоді ж повідомлялося, що за кібератакою можуть стояти російські хакери.

30 липня 2016 року стало відомо, що хакери зламали комп'ютерну мережу передвиборного штабу кандидата в президенти США Гілларі Клінтон.