Ілюстрація / REUTERS

У зв'язку з розслідуванням імовірного втручання спецслужб РФ в каталонську кризу в Іспанії затримано двоє чоловіків - громадяни України та Росії.

Як повідомила в суботу, 23 листопада, газета El Mundo, затримання відбулося ще 4 жовтня в провінції Жирона, коли чоловіки прямували на "Мерседесі" з білоруськими номерами в бік французького кордону, передає dw.com.

В сумці одного з них була виявлена граната М-75 російського виробництва. За рішенням суду у Фігерасі, обидва затриманих поміщені до слідчого ізолятора.

Відео дня

Щодо одного із затриманих чоловіків в Іспанії раніше був виданий ордер на арешт, за документами на інше ім'я, повідомляє видання.

Читайте також"Потужна модель конспірації": генерал розповів про діяльність секретного підрозділу ГРУ РФ у Європі

Національна судова палата Іспанії (НСПІ), яка 4 місяці тому ініціювала розслідування про втручання РФ у події в Каталонії, пов'язує обох заарештованих із Денисом Сергєєвим, якого вважають офіцером російської військової розвідки, що раніше називалася ГРУ.

Як з'ясував Bellingcat, Сергєєв із паспортом на ім'я Сергія Федотова відвідував Барселону кілька разів, у тому числі 29 вересня 2017 року, за три дні до референдуму про незалежність Каталонії. Як відзначає El Mundo, іспанська влада вважає його співробітником російського "Підрозділу 29155", який входить в структуру ГРУ і "спеціалізується на підривній діяльності, саботажі й убивствах".

Раніше УНІАН повідомляв, що Національний суд Іспанії почав слідство про ймовірне втручання розвідки Росії в події навколо спроб проголосити незалежність Каталонії.