Джозеф Мускат / REUTERS

Прем'єр-міністр Мальти Джозеф Мускат залишить свою посаду в січні 2020 року на тлі розслідування вбивства журналістки Дафни Каруани Галіції.

З такою заявою голова уряду республіки виступив по телебаченню в неділю, 1 грудня, передає dw.com.

Тоді ж, у січні, буде обраний новий голова Лейбористської партії Мальти, очолюваної Мускатом.

Відео дня

У столиці Мальти Валлетті 1 грудня відбулася масова акція протесту. Демонстранти вимагали відставки прем'єра, звинувачували уряд у корупції й закликали до справедливого розслідування загибелі журналістки.

Читайте такожУ резонансній справі про вбивство журналістки на Мальті арештували відомого бізнесмена

Розслідування гучного вбивства вже призвело до низки відставок в уряді республіки. Так, 26 листопада мальтійський прем'єр підтвердив відставку голови своєї адміністрації Кіта Шембрі, не назвавши причин. У той же день свій пост залишив міністр туризму Конрад Міцці, а глава міністерства економіки, інвестицій і малого бізнесу Крістіан Кардона заявив, що складає з себе повноваження на час розгляду.

Шенбрі і Міцці підозрюються в отриманні грошей від мальтійського бізнесмена Йорджена Фенека - керівника і співвласника офшорної компанії 17 Black, про яку писала загибла. Він був затриманий на борту власної яхти.

Суд Валлетти 30 листопада пред'явив йому звинувачення у співучасті у вбивстві журналістки, постановив заморозити рахунки підприємця і відправив Фенека під арешт. Незадовго до відставок в уряді Мускат надав імунітет іншому фігуранту справи.

Журналістка Дафна Каруана Галіція загинула восени 2017 року. За версією слідства, в орендованому їй авто спрацював дистанційний вибуховий пристрій. Раніше репортер скаржилася на погрози на її адресу.

Незадовго до загибелі вона займалася розслідуванням стосовно глави уряду країни і двох його найближчих помічників у зв'язку з підозрами в корупції. У липні 2018 року генеральна прокуратура Мальти заявила, що слідство не змогло довести корупційні зв'язки прем'єр-міністра республіки.