REUTERS

Лідери України й Росії спробують домовитися про перемир'я на Донбасі й домовитися про обмін ув'язненими, коли зустрінуться наступного тижня. Але Київ політично скутий, а Москва навряд чи прогнеться. І дипломати кажуть, що це робить перспективи щодо миру досить тьмяними.

Як пише New York Times, Володимир Зеленський і Володимир Путін вперше зустрінуться особисто 9 грудня в Парижі за участі французького і німецького лідерів. Це перша зустріч в такому форматі за останні три роки, яка відбудеться після невеликого пом'якшення напруги. Понад 13 тисяч людей загинули на війні, яка вже більше п'яти років триває на Сході України. Мінські угоди, покликані встановити мир, були підписані ще в 2015 році. Але ніщо не вказує на наближення мирного рішення. 

Читайте такожAtlantic Council: Для України результат Нормандської зустрічі буде так чи інакше злом

Відео дня

Зеленський здобув перемогу на президентських виборах в квітні, обіцяючи закінчити конфлікт. Але під тиском опозиції він не готовий йти на великі поступки Москві.

"Якщо ми почнемо обговорювати реальні політичні, військові проблеми, проблеми безпеки, зокрема відведення військ на лінії розмежування, питання місцевих виборів й статусу Донбасу, зразу стане видно, що обидва лідери не мають багато простору для маневрів", - сказав виданню неназваний дипломат Франції.

Відносини між Україною й Росією розірвалися після того, як Москва наважилася анексувати український Крим в 2014 році. Захід у відповідь запровадив санкції. Ключ до вирішення - це вибори на Донбасі. Але обидві сторони звинувачують одна одну в невиконанні домовленостей, які також включають відновлення контролю Києва над всім кордоном з Росією й виведення важкого озброєння із зони бойових дій.

"Наші головні очікування від Нормандського саміту й будь-яких інших форматів - це те, що я називаю Ruxit. Ми хочемо, щоб російські сили пішли з України", - сказав міністр закордонних справ Вадим Пристайко.

Колишній російський дипломат Володимир Фролов сказав виданню, що не бачить шансів для великого прориву в Парижі. А позиції обох сторін він називає непримиренними.

Читайте такожМіноборони Естонії не вірить в діалог з Москвою: "ми не можемо дати їм те, чого вони хочуть"

"Зеленський вдариться об дві стіни, одна з яких буде в Парижі, а друга після зустрічі: це стіна непохитності Росії й стіна українського громадянського небажання підтримувати принизливий компроміс з Росією", - сказав він.

"Москві начхати на ослаблення санкцій. Вона думає лише про свою стратегічну ціль в Україні. А це конфедерація української держави, яку Київ не буде повністю контролювати", - додав Фролов.

Ще один неназваний французький дипломат назвав зустріч в Парижі барометром позицій. За його словами, якщо під час Нормандської зустрічі вдасться домовитися про припинення вогню й обмін в'язнями, це вже буде хороша основа для початку.

Саміт в Парижі також відбудеться в контексті більш широких відносин Європи з Росією. Президент Франції Еммануель Макрон закликав до перезавантаження з Москвою. І це викликало невдоволення серед східних партнерів ЄС.

"Мова не може йти лише про Україну. Йдеться про конфлікт між Росією, Заходом і США. Інакше у росіян не буде стимулів щось вирішувати, адже Україна - надто цінна ставка", - сказав колишній дипломат США.