Ілюстрація / REUTERS

Американські сенатори-республіканці Тед Круз і Рон Джонсон попередили швейцарську компанію Allseas про можливі санкції, якщо той продовжить брати участь у проекті газопроводу "Північний потік-2".

"Ми розуміємо, що російський уряд платить Allseas значну суму за завершення будівництва газопроводу", - йдеться у листі сенаторів керівнику Allseas Едварду Хереме, передає dw.com.

Однак якщо компанія продовжить роботу "хоча б один день" після підписання американського закону про санкції, Allseas "може зіткнутися з потенційно руйнівними юридичними і економічними санкціями".

Відео дня

Штрафні заходи, прописані в законі "Про захист енергетичної безпеки Європи", спрямовані на компанії-оператори судів, за допомогою яких через Балтійське море прокладають труби для "Північного потоку-2".

Читайте такожSüddeutsche Zeitung: Санкції США навряд чи зупинять «Північний потік-2» зараз

У листі сенатори посилаються на те, що Allseas використовує як мінімум один корабель для прокладання таких труб. Політики заявляють, що будь-які особи, які нададуть свої судна для прокладки труб "Північного потоку-2", будуть піддані санкціям. Зокрема, їм заборонять в'їзд до США, а будь-яка власність, що знаходиться на території країни, буде заморожена.

Це може вплинути на активи Allseas в Техасі, а також на судна компанії, які курсують в територіальних водах США.

"Якщо ви спробуєте завершити трубопровід протягом наступних 30 днів, ви знищите його акціонерну вартість і зруйнуєте майбутню життєздатність своєї компанії", - йдеться у листі сенаторів.

Мета санкцій полягає в тому, щоб гарантувати, що будівництво трубопроводу не буде закінчено. Законопроект був внесений Тедом Крузом. Конгрес США його вже схвалив, а президент країни Дональд Трамп оголосив, що найближчим часом підпише цей документ.