Єнс Столтенберг / REUTERS

Генеральний секретар Організації Північноатлантичного договору Єнс Столтенберг закликає Іран повністю взаємодіяти з міжнародною спільнотою для ретельного розслідування катастрофи українського літака біля Тегерану.

Про це Столтенберг сказав журналістам у Брюсселі перед участю в засіданні Ради ЄС на рівні міністрів закордонних справ щодо ситуації в Іраку і Лівії.

"Це трагедія, і важливо, щоби ми мали змогу встановити всі факти. З цієї причини ми потребуємо ретельного і прозорого розслідування, і я закликаю Іран повністю брати участь і зробити внесок у прозоре і ретельне розслідування", - наголосив Столтенберг.

Відео дня

Також він висловив щирі співчуття всім, хто втратив своїх близьких у жахливій катастрофі.

Крім того, Столтенберг додав, що треба ознайомитися з подробицями розвідувальних даних у зв'язку з появою відео, на якому нібито ракета влучає в український літак.

"Немає причини не вірити повідомленням, які ми бачили з різних столиць від членів НАТО, і вони висловили своє занепокоєння стосовно інформації, яка вказує, що літак, імовірно, був збитий іранською системою протиракетної оборони. Саме тому ми потребуємо ретельного розслідування, і саме тому нам потрібно встановити всі факти. І саме тому, це також настільки важливо, щоби ми мали повне співробітництво з іранського боку у такому розслідуванні", - додав Столтенберг.

Читайте такожУ Зеленського заявили, що поспішних заяв про причини катастрофи літака МАУ в Ірані не буде

Як повідомляв УНІАН, 8 січня в Ірані розбився літак МАУ, 167 пасажирів і 9 членів екіпажу загинули.

Літак, що виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ, вилетів з аеропорту о 6.10 за місцевим часом і зник з радарів через кілька хвилин після вильоту.

На борту Boeing 737 перебували 11 громадян України, в тому числі 9 членів екіпажу, а також 82 громадянина Ірану, 63 громадянина Канади, 10 громадян Швеції, четверо громадян Афганістану, троє громадян Німеччини і троє громадян Великобританії.

Причини трагедії встановлює іранська сторона із залученням, у разі погодження, правоохоронних підрозділів і компетентних органів інших країн. В Ірані також перебуває група українських експертів.

9 січня прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо оприлюднив інформацію, яка може свідчити про наявність у канадської сторони доказів, в тому числі даних розвідувальних органів, щодо можливого ураження літака ракетою.