Ілюстрація / REUTERS

Британія назвала затримання свого посла в Ірані Роба Макера кричущим порушенням міжнародного права.

Читайте такожВ Ірані затримали посла Великої Британії, який відвідав акцію пам'яті жертв трагедії "Боїнга" МАУ

Макер був затриманий вчора після відвідування акції пам'яті загиблих при катастрофі українського літака, помилково збитого іранської ракетою. Акція переросла в мітинг з вимогою відставки верховного лідера країни аятоли Алі Хаменеї. Посол покинув захід до початку протестів, однак був затриманий і звинувачений в участі в організації демонстрації.

Відео дня

Заступник міністра закордонних справ Ірану заявив, що Макер був затриманий як "невідомий іноземець на незаконних зборах".

Сьогодні Макер був викликаний в МЗС Ірану. Заступник міністра закордонних справ Ірану Сейєд Аббас Арагчі написав в "Твіттері", що спочатку вважав неймовірним, коли з поліції йому повідомили про затримання британського посла. Через 15 хвилин після цього дзвінка посла відпустили, передає Бі-бі-сі.

Сам Макер заперечує участь у протестній акції, а міністр закордонних справ Великобританії Домінік Рааб засудив його затримання. "Затримання нашого посла в Тегерані без підстав і пояснень є грубим порушенням міжнародного права", - заявив Рааб.

За словами Макера, він відвідував акцію пам'яті, оскільки деякі з загиблих мали британське громадянство.