REUTERS

Вранці в суботу Тегеран визнав, що іранська ракета збила український пасажирський літак через «людську помилку», вбивши 176 пасажирів. Це було рідкісним зізнанням для авторитарного уряду, який ще за лічені години до зізнання заперечував усі звинувачення на свою адресу як «психологічну війну».

Для Ірану досі багато поставлено на кін, - пише Washington Post. Знищення рейсу PS 752 «Міжнародних авіаліній України» сталося через чотири години після того, як Іран обстріляв балістичними ракетами військових США в Іраку, щоб помститися американцям за вбивство одного з головних іранських військових стратегів генерала Кассема Сулеймані.

Читайте такожThe Times: Військові Ірану могли збити український Boeing з переляку

Відео дня

В напружений момент оператор системи ППО іранських «Вартових ісламської революції» неправильно ідентифікував пасажирський Boeing 737-800, згідно з заявами Тегерану. Аналітики кажуть, що численні докази, пов’язані з авіакатастрофою, зробили всі іранські заперечення нежиттєздатними. Тепер Тегерану потрібно розрахувати свої наступні кроки. Різні країни вже скасували свої авіасполучення з Іраном й вимагають провести вичерпне й прозоре розслідування.

На дипломатичному рівні, за словами американського експерта Афшона Остовара, визнання вини «може відкрити шлях для діалогу».

«Гадаю, вони можуть це використати в різні способи, щоб скоротити ворожість», - вважає він.

Іранські чиновники водночас спробували перекласти вину на Вашингтон, вказуючи на напругу, яка з’явилася після американського вбивства генерала Сулеймані.

«Людська помилка в часи кризи, спровокованої авантюризмом Вашингтону, призвела до катастрофи», - написав у Twitter міністр закордонних справ Ірану Джавад Заріф.

Заступник директора програми з міжнародної політики Brookings Institution Сюзан Мелоні сказала, що сумнівається в намірах Ірану змінити будь-яку зі своїх позицій в регіоні через наслідки авіакатастрофи. Хоча вона очікує більш «функціональну безпеку» у майбутньому.

Читайте такожAssociated Press: Президент України в непростому становищі після падіння літака в Ірані

Окрім Ірану, Україна й Канада втратили найбільше громадян через знищення українського літака. Президент Володимир Зеленський закликав виплатити фінансову компенсацію сім’ям жертв. На думку професора права Університету Річмонда Карла Тобіаса, Тегеран може зіштовхнутися з судовими позовами включно з кримінальними як за вину в знищенні літака, так і за те, що повітряний простір країни не був закритий. Хоча просувати такі звинувачення буде важко через юридичні проблеми.

За схожих обставин в 1988 році військові США помилково збили рейс 655 компанії Iran Air над Ормузькою протокою, вбивши 290 людей на борту. Спочатку американська сторона заперечувала свою причетність, але потім визнала, що військово-морський крейсер  збив літак, прийнявши його за іранську ракету. США відмовилися взяти на себе відповідальність чи вибачитися, чим розлютили іранців. Іран подав позов у Міжнародний суд. Щоб залагодити ситуацію, Вашингтон погодився виплатити 61,8 мільйонів доларів сім’ям жертв.

Остовар вважає, що Іран може оцінити цей випадок і спробувати зробити так, щоб його відповідь відрізнялася від американської.

«У всякому разі вони будуть намагатися зробити когось цапом відбувалом. Хто цим стане, я не знаю», - сказав експерт.

Читайте такожForbes: Якщо Іран справді збив літак МАУ, то тільки через свою некомпетентність

Але найголовніше те, що іранське визнання вини через лічені дні після вихваляння успішною й добре спланованою ракетною атакою проти американців піднімає ставки вдома. Іран намагався вигородити верхового лідера аятолу Алі Хаменеї, стверджуючи, що він дізнався правду лише в п’ятницю й потім наполягав на прозорості. Але все це не завадило суспільному гніву.

«Спроби чиновників надурити суспільство – це серйозно й важливо, як і сама катастрофа. Чиновники, які дурили ЗМІ, винні теж. Нас всіх зганьбили», - написав в Twitter редактор видання Tasnim news, пов’язаного з іранськими «Вартовими ісламської революції».

Такі негативні настрої навіть змусили деяких людей вийти на протест в Тегерані проти Хаменеї й керівництва «Вартових ісламської революції». «Безсоромні», - скандували одні. «Смерть брехунам», - вигукували інші. Мелоні вважає, що найбільшою образою було те, що Іран використав точну, обережну й майстерну атаку помсти без жертв, щоб показати, що саме він підштовхнув напружену ситуацію з США до деескалації. А потім Тегеран продемонстрував таку зневагу до життя власних громадян.

Читайте такожКатастрофа літака МАУ: у російському МЗС заступилися за Іран

Це могло виявитися співзвучним з тим, що багато іранців і так відчували після того, як вуличні протести останніх місяців були жорстоко придушені грубою силою. На додачу, на похороні Сулеймані загинули люди. Дехто звинуватив у цьому уряд, який не впорався з організацією церемонії прощання.

«Якщо поставити похорон Сулеймані поряд з протестами проти режиму, складається враження, що іранці втомилися як від Трампа, так і вид власних правителів, а також нескінченної трагедії їхнього щоденного життя», - написав на Twitter аналітик Близького Сходу Валі Наср.