REUTERS

Після того, як Іран визнав, що помилково збив пасажирський літак з України, вулиці міст заповнили демонстранти у вихідні. І хоч в понеділок натовпи були меншими, а поліції було значно більше, ніж самих учасників протестів, деякі оглядачі вже почали розмірковувати, що це, можливо, початок кінця нинішнього режиму в Тегерані.

Про це пише CNN, нагадуючи, що зібравшись у суботу в столиці задля вшанування пам’яті жертв авіакатастрофи, демонстранти закликали до відставки верховного лідера аятоли Алі Хаменеї. На заміну гаслам в дусі «Смерть Америці» прийшли вигуки «Смерть диктатору» й «Смерть брехуну». На одному з відео демонстранти скандували: «Хаменеї, май совість. Залиш країну».

Читайте такожGlobe and Mail: Правду про збитий літак МАУ з’ясують, лише якщо Іран дозволить

Відео дня

Цей гнів вже називають іранським «моментом Чорнобиля», аналогом того, як 1986 році ядерна катастрофа в радянській Україні «викрила всю некомпетентність, державний обман й гнилість режиму». Так ситуацію описав сайт іранської діаспори IranWire. Але важко сказати, чи горе й злість приведуть іранців до революції.

«Через західну призму ми завжди шукаємо революційний момент в Ірані», - сказала старший науковий співробітник Іранського форуму в Chatham House Санам Вакіл.

Вона визнає, що є певна схожість між тим, як радянська влада розбиралася з катастрофою в Чорнобилі, й реакцією іранського уряду на знищення рейсу PS752. І Москва, й Тегеран однаково повторювали заперечення, намагалися все приховати в той час, як іноземні уряди знаходили все нові докази. Але винуватці все одно заперечували свою вину. Втім, паралелі на цьому й закінчуються.

«Це може бути іранським моментом Чорнобиля. Але питання в тому, як іранські лідери збираються з ним розібратися. Після Чорнобиля все залежало від того, чи один політичний лідер вирішить взяти на себе відповідальність й змінить політичну динаміку», - сказала експерт.

«Єдина особа, яка справді може зробити суттєві зміни в іранській політичній системі – це верховний лідер», - додала вона.

Читайте такожSüddeutsche Zeitung: Режим в Ірані ослабив себе знищенням літака з України

Щоб демонстрації перетворилися в революцію, опозиції потрібні свої лідери й спільна ідеологія. На це вказує лектор кафедри оборонних досліджень Королівського коледжу в Лондоні Еммануель Карагіаніс.

«Але в іранських демонстрантів немає нічого з цього», - пояснив він, назвавши останні акції протесту «спонтанними» й такими, що об’єднують широку суміш інтересів. В них беруть участь студенти, професіонали, профспілки й етнічні меншини.

«Іранський режим править вже більше 40 років. Звісно, він може впасти. Але важко це уявити без ключових елементів, які повинні бути на місці. А також без організованої й об’єднаної опозиції», - сказала Вакіл.