Президент РФ Володимир Путін / Фото: REUTERS

Про те, що весь уряд Росії йде у відставку, оголосив прем’єр-міністр Дмитро Медведєв. Це сталося після того, як президент Володимир Путін запропонував радикальні реформи, які ослаблять його наступника.

Як пише CNN, запропоновані Путіним зміни до конституції збільшать владу прем’єр-міністра й парламенту за рахунок скорочення повноважень президента. Такий крок може бути сигналом про зсув у балансі влади, про який тривалий час говорили в Росії. Критики російського президента допускали, що він розглядає різні сценарії, як зберегти свій контроль над країною після 2024 року.

Один з варіантів передбачає, що Путін може стати прем’єр-міністром з розширеною владою. Щось подібне вже відбувалося в 2008 році, коли Путін помінявся місцями зі своїм прем’єр-міністром заради виконання конституційної норми про обмеження кількості президентських термінів.

Відео дня

Читайте такожПутін придумав нову посаду та вирішив призначити на неї Медведєва

У своїй заяві сьогодні Медведєв дав зрозуміти, що його уряд йде у відставку для того, щоб розчистити шлях для запропонованих Путіним змін. Ключовою зміною, яку він пропонує, CNN називає перехід влади призначати прем’єр-міністра й уряд до парламенту. Хоча зараз це робить саме президент за умови схвалення нижньої палати парламенту.