У КС РФ вказали на нестерпні злочини радянської влади / REUTERS

Суддя Конституційного суду РФ Костянтин Арановський назвав СРСР «незаконно створеною державою» і заявив, що сучасна Російська Федерація не має вважатися правонаступником «репресивно-терористичних діянь» радянської влади.

Читайте такожThe Economist: Росія чіпляється за фальшиву пам'ять, тому що справжню знищив СРСР

Як повідомляє "Коммерсантъ", свою думку Арановський висловив на додаток до грудневої постанови КС про відшкодування житла, відібраного в ході радянських репресій. На його думку, Росія має володіти конституційним статусом держави, «непричетної до тоталітарних злочинів».

Відео дня

Суддя підкреслив, що сучасна російська держава була створено не як наступник Радянського Союзу, а «замість» і "проти" нього. При цьому суддя впевнений, що Росія має відшкодовувати шкоду, заподіяну СРСР, - але не як спадкоємець держави-винуватця, а «з вірою в правду, з позитивної відповідальності і з милосердя».

«Навіть в умовному юридичному сенсі Росії нема чого накликати на свою державну особистість провину в радянських репресіях і заміщати собою державу переможного і полеглого потім соціалізму. Це неможливо вже тому, що його вина у репресіях та інших великих злодіяннях, починаючи з повалення законної влади Установчих зборів, безмірна і в буквальному сенсі нестерпна", - зазначив він.

Суддя називає радянську владу «незаконними партійно-державними владоутвореннями», які не можна вважати «правопопередниками конституційної державної влади».

На його думку, Російська Федерація має володіти конституційним статусом держави, «непричетної до тоталітарних злочинів ані "особисто", ані в правонаступництві». «Ідеалізувати російську державність не обов'язково, але і в'язати її правонаступництвом з тоталітарним режимом немає підстав», - підсумовує він.

При цьому Арановський окремо зазначає, що сказане ним «не скасовує важливі аспекти в окремих випадках правонаступництва (...) в угодах, у визнанні членства в міжнародних інституціях, а також у силу утримання територій, предметів і комплексів, юрисдикцій, що дісталися Росії від колишніх публічних утворень через вичерпання їх прав на ці об'єкти або ж з їх скасуванням».

У квітні минулого року повідомлялося, що за даними соцопитування "Левада-Центру" 70% росіян позитивно оцінюють роль Йосипа Сталіна в історії країни, майже половина – готові виправдати репресії сталінської епохи.