REUTERS

У Казахстані під час акцій протесту через смерть у СІЗО громадянського активіста Дулата Агаділа затримано 23 особи.

Як повідомляє "Радіо Азаттик", про це на брифінгу заявив начальник департаменту поліції міста Нур-Султан Ержан Саденов.

За його словами, під час акції протесту на проспекті Тауелсіздик перед будівлею Міністерства внутрішніх справ Казахстану поліція затримала 23 осіб, у тому числі 13 жінок.

Відео дня

Затриманих доставили до відділу поліції, а жінок після "профілактичної бесіди" відпустили.

У відповідь на запитання журналіста, чи будуть відпущені решта 10 затриманих, Саденов сказав: "Ми будемо зараз дивитися".

Зазначається, що людей затримали після спроби на знак протесту перекрити рух на проспекті Тауелсіздик біля будівлі МВС.

Читайте такожУ Казахстані на мітингах опозиції затримано більше 100 людей

Протестувальники зібралися біля будівлі МВС, вимагаючи, серед іншого, відставки очільника відомства Єрлана Тургумбаєва.

Хвилю протестів у Казахстані викликала звістка про смерть у столичному слідчому ізоляторі громадянського активіста Дулата Агаділа, якого напередодні ввечері вдома затримали правоохоронці.

За словами представника громадської спостережної комісії Нур-Султана Оринбасари Кульжабаєвої, вивчені записи з камер спостереження в ізоляторі дозволяють стверджувати, що застосування будь-якого насильства не виявлено.

Читайте такожОнук Назарбаєва попросив притулку у Великобританії та заявив про масштабну корупцію

Агаділ, учасник торішніх антиурядових демонстрацій, - відомий своєю активністю в соціальних мережах, неодноразово піддавався затриманню та адміністративним арештам. Він публікував відео різних протестних акцій і резонансних судових процесів, писав пости на підтримку громадських активістів, які піддавалися переслідуванням.

Смерть активіста, причиною якої влада називає ймовірну серцеву недостатність, викликала протести в кількох містах, включаючи Алмати, Шимкент і Актобе.