REUTERS

Загострення ситуації в сирійській провінції Ідліб і загибель там десятків турецьких солдатів - не може пройти безслідно.

Таку думку висловив експерт-міжнародник Ілля Куса на своїй сторінці в Facebook.

"Це означає, що Ердогану треба якось відповідати, і простими рапортами про тисячі "нейтралізованих" сирійських солдатів вже не обійдешся", - вважає він.

Відео дня

За словами експерта, ситуація зараз дуже напружена: з одного боку, операція Туреччини може отримати тимчасове схвалення, а з іншого - викликати "почуття сум'яття і невизначеність" всередині країни через затягування конфлікту і зростання числа жертв.

"Крім того, сотні турецьких солдатів знаходяться в оточенні на своїх спостережних постах навколо провінції Ідліб на територіях, що нині підконтрольні Асаду. Їх масове вбивство, звичайно, було б вже 80 лвл hard-ball game з боку Дамаска, але якщо його припруть до стінки і поставлять питання про виживання політичного режиму, то тут всі засоби хороші", - написав Куса.

Читайте такожЗа участі Меркель, Макрона і Путіна: Ердоган анонсував саміт щодо Сирії

Башару Асаду, вважає він, нічого втрачати - війська Сирії знаходяться на своїй землі.

"Вони розуміють, за що стоять і за що вмирають. Вони сповнені ненависті до турків, і готові стояти до останнього. Генералітет налаштований рішуче (навіть якщо переоцінює свої сили). До того ж, позиція самої Туреччини щодо Ідлібу надто розмита і неоднозначна, як з міжнародно-правової, так і з політичної точки зору", - зазначає експерт.

Факт того, що армія Туреччини не має права перебувати в Ідлібі, вважає Куса, ускладнює участь у конфлікті країн НАТО. Він зазначив, що в лавах протурецьких сил воюють колишні члени, зокрема, "Ісламської держави". Це дозволило туркам провести контратаки в минулі дні.

Читайте такожВійна у Сирії: Ердоган звинуватив Росію в невиконанні домовленостей

"У Ердогана реально цугцванг, в який він загнав себе сам. Не реагує - втрачає обличчя і популярність, а можливо і політичну легітимність. Реагує як зазвичай або слабо - теж саме + дає привід ворогам і далі його тиснути. Реагує - ризикує розв'язати повноцінну війну, яку не факт, що зможе виграти, а наслідки якої можуть стати катастрофою для регіону", - прогнозує Куса.

У складній ситуації, на його думку, знаходиться і РФ.

"Якщо Туреччина атакує, треба буде щось робити. Дадуть відповідь слабку і непереконливу - дадуть Анкарі зрозуміти, що можна тиснути і далі. Не відреагують - втратять союзника в Дамаску і, можливо, вплив у Сирії, а ініціативу перехоплять США і їх союзники. Дадуть відповідь - ризикують розвалити свій альянс з Туреччиною і втягнутись у війну, яку не хочуть", - написав він.

Як повідомляв УНІАН, число загиблих в Ідлібі турецьких солдатів зросло до 29. Турецька влада заявила, що у відповідь на Сирію чекає "багаторазова відповідь".